Akdeniz Üniversitesi'ndeki skandal boyutundaki iddialar, Antalya'nın yerel gazetelerinden Bizim Antalya gazetesinin yayımladığı belgelerin ardından ortaya çıktı.

VARAN-1

İddialara göre, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Kurtcephe’nin, 2006 yılında silahlı çatışma yaşadığı hasmına üniversite içerisindeki Olbia Çarşısı’nın iki dönemdir işletmesini verdiği ortaya çıktı. İhale sırasında rektörün izne ayrılması kafaları karıştırırken, ihaleyi alan firmanın sözleşmedeki maddelere uymadığı belgelendi.

SİLAHLI ÇATIŞMA



2006 yılında Anadolu Ajansı imzası ile tüm gazetelere bir haber düştü. Haber, “Antalya'da silahlı kavga: 4 yaralı” başlığı ile gazetelerde yerini aldı. Haberin içeriğinde, “Ulusoy Caddesi Menzil Siteleri önünde kavga etmeye başlayan Hayrettin Y, Ümit T. ile İsmail K. ve İsrafil Kurtcephe, birbirlerine yanlarında bulundurdukları tabanca ve bıçakla saldırdı. Olayda İsmail K'nın tabancasından çıkan kurşunla yaralanan Hayrettin Y. ile damadı olduğu öğrenilen Ümit T, Antalya Devlet Hastanesi'nde, İsmail K. ve İsrafil Kurtcephe ise Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Olayla ilgili soruşturma başlatan polis, kavganın alacak-verecek meselesi yüzünden çıktığının belirlendiğini bildirdi” diye açıklama yer aldı.

İHALE ÇATIŞTIĞI KİŞİYE

O dönemler öğretim görevlisi olan İsrafil Kurtcephe, rektör olduktan sonra üniversitenin Olbia Çarşısı’nın 2009 yılında yapılan ihalesinde ise çarpıcı gelişmeler yaşandı. Adana firması olan İnan Gıda ve Tarım Ürünleri Tic. Ltd. Şti. ihaleye girmek ve tüm işleri yürütmesi için İsmail Koç’a yani 2006 yılında Kurtcephe ile silahlı çatışmaya giren kişiye vekaletname verdi.

NEDEN İZNE AYRILDI?

İhalenin gerçekleştiği tarihte Rektör Prof. Dr. Kurtcephe yıllık izne ayrılarak vekaleti Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muharrem Certel’e devretti. 4 firmanın katıldığı ihalede en yüksek teklifi veren İnan Gıda yıllık 405 bin lira ile ihaleyi 3 yıllığına kazandı. İhale sürecinde Rektör Kurtcephe’nin izne ayrılması da akıllarda soru işareti bıraktı.



SÖZLEŞMEYE UYULMADI

Bin 793 metrekarelik alanı yıllık 405 bin lira kira bedeli ile işletme hakkı kazanan İnan Gıda ile üniversitenin yaptığı sözleşmede ortak alanlardaki temizlik, bakım, onarım gibi işlerde iki erkek, iki bayan işçinin bir adet de çarşı yöneticisinin sürekli olarak çalıştırılması maddesi yer aldı. Fakat firmanın SSK dökümleri incelendiğinde 5 kişi değil, iki, bazen üç, bazı dönemlerde de en fazla 4 kişi çalıştırdığı ortaya çıktı. Firmanın sözleşme şartlarına uymadığı halde ne hikmet ise sözleşmesi iptal edilmedi. İnan Gıda bir ay önce aynı ihaleyi ikinci kez kazandı.



KİRALANAN ALAN ARTTI

İnan Gıda’nın sözleşmesi bittikten sonra Olbia Çarşısı yeniden ihaleye çıkarıldı. 14 Kasım 2012 tarihinde yapılan ihaleyi yine İnan Gıda kazandı. Üstelikte bu sefer bin 793 metrekarelik kapalı alana, bin 382 metrekare açık alan da ilave edildi. 3 yıllığına kiralanan geniş alanın kira bedeli ise yıllık 515 bin lira olarak belirlendi. Sözleşmede yine 5 kişinin çalıştırılması koşulu yer alırken, İnan Gıda’nın ihaleden önceki bildiriminde sigorta kayıtlarında sadece iki kişinin yer alması dikkatlerden kaçmadı.

VARAN-2

Akdeniz Üniversitesi'nde yaşanan skandallardan ikincisi ise 'Rektörlük Konutu'na yapılan harcamalar. 100 bin TL'yi geçen yenileme çalışmasında konut için harcanan para 'lüks' terimini biraz geride bırakıyor.



REKTÖRÜN LÜKS KONUTU

Akdeniz Üniversitesi’nin bütçesi ile Rektör İsrafil Kurtcephe’nin lojmanına alınan eşyalar akıllara durgunluk veriyor. 2008 yılında rektörlük konutu 100 binin üzerinde harcanan bir rakam ile sil baştan yeniden yaratıldı. Rektör Kurtcephe ismine düzenlenen zimmet fişlerinde 5 adet uydu alıcısı, 6 tane misafir konaklama ve barınma amaçlı mobilyalar, 5 tane ipek halı, 7 tane yün halı bulunuyor.



AVİZE DÜŞKÜNÜ

Rektör adına yapılan zimmet listesinde 13 tane de avizenin yer alması dikkatlerden kaçmadı. Alarko kombinin yer aldığı rektörlük konutunda koltuklar, sehpalar, çeşit çeşit yemek takımları da bulunuyor. Rektörlük konutuna yapılan alışveriş listesinde 4 adet yatak ve baza, ekstradan koltuk takımları da var.

DOLAPLAR DA YENİLENDİ

2009 yılındaki zimmet fişinde tezgah dolaplarının da bulunması, rektörün mutfağını da tepeden tırnağa yenilediğinin göstergesi. Yatakların yanı sıra zimmet fişinde 3 adet de diğer yatma amaçlı mobilyaların olması da dikkat çekiyor.

MUTFAK ŞAHANE!

Rektörlük konutuna 2009 yılında alınanlar arasında daha neler yok ki? Zemin süpürme makineleri, çamaşır yıkama makineleri, bulaşık yıkama makineleri, ütü ve pres makineleri, buzdolapları, ocaklar, elektrikli tost makineleri, fritözler, blenderler, meyve sıkacakları, davlumbazlar, çöp öğütme makineleri, su ısıtıcıları ve soğutucuları, pişirme setleri, fırın setleri, 6 adet misafirhane mobilyaları.

TELEVİZYON ZENGİNİ

Konuttan ziyade bir otel zenginliği içindeki evde televizyon zenginliği de yaşanıyor. 6 adet LCD TV’nin bir konutta bulunması  kafalarda soru işaretleri bıraktı.

KAÇ PARA ÖDENDİ?

Rektörlük konutuna alınan malzemelerle ilgili olarak 5. 12. 2008 tarihinde 23 bin 165 lira ödeme yapıldı. Bu ödemeden sadece 17 gün sonrası ise boy boy LCD televizyonlar, mutfak malzemeleri için üniversitenin bütçesinden 27 bin 934 liralık bir ödeme daha gerçekleştirildi. 2008’de yapılan üçüncü ödemede yataklar ve koruyucuları için 7 bin 500 lira, LCD sehpaları, şifreli kasa ve sehpalar için çıkarılan ayrı bir ödenek ile 6 bin 898 liralık bir ödeme daha gerçekleştirildi. Aralığın 22’sindeki 2 bin 254 liralık ödeme ise avizeler için yapıldı.

HALILARA NE KADAR ÖDENDİ?

Rektörlük konutuna 30 Aralık 2008 tarihinde alınan 5 ipek, 7 yün halı için ise tam 13 bin 616 liralık ödeme yapılırken, 2008 yılında üniversitenin bütçesinden alınan ev eşyalarının tutarı akıllarda soru işareti bıraktı.

REKTÖR SUSKUN KALDI

Konu ile ilgili olarak ulaşmak istediğimiz Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcehpe, sessizliğini korudu. Aramalarımıza cevap veren Rektörlük Özel Kalem Müdürü Teoman Kulaksız, rektör Kurtcephe'nin sorulara yanıt vereceğini belirtti ancak Kurtcephe iki gün beklememize rağmen herhangi bir açıklama yapmadı.