Bugün Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümü. Türk ulusu 74 yıl önce yaşadığı acıyı tekrar yaşıyor. Ata’ya duyulan sevgi ve özlem hiç bitmedi.



Dol­ma­bah­çe­’de ve­fat et­ti
Ulu Ön­der, İs­tan­bu­l’­da­ki Dol­ma­bah­çe Sa­ra­yı­’n­da 10 Ka­sım 1938’de sa­at 09:05’te ha­ya­ta göz­le­ri­ni yum­du. İs­ta­bul­lu­la­rın Ata­’la­rı­na ve­da et­me­si için naa­şı 3 gün Dol­ma­bah­çe­’de bek­le­til­di.



Türk hal­kı ya­sa bo­ğul­du
Atatürk’ün ölüm haberi Türkiye’de ve dünyada büyük yankı uyandırdı. Acı haberi duyan Dolmabahçe Sarayı’na koştu. Genci yaşlısı, kadını erkeği tüm Türk halkı Ata’sının ardından gözyaşlarına boğuldu. Ülkede yas ilan edildi.



İs­tan­bul­lu­lar Ata­’sı­nı Baş­kent­’te böyle uğur­la­dı
Mus­ta­fa Ke­mal Ata­tür­k’­ün naa­şı An­ka­ra­’ya nak­le­dil­me­den ön­ce, İs­tan­bu­l’­da da bü­yük bir tö­ren ya­pıl­dı. Ulu Önder’in na­aşı­nı ta­şı­yan top ara­ba­sı­nın ar­dın­dan yüz­bin­ler­ce gö­zü yaş­lı va­tan­daş­lar yü­rü­dü. Öy­le ki İstanbul’daki say­gı ge­çi­di sı­ra­sın­da çı­kan iz­di­ham ne­de­niy­le 11 ki­şi ha­ya­tı­nı kay­bet­ti.

 



Yavuz Zırhlısı taşıdı

Ata’nın naaşı ilk olarak Yavuz Zırhlısı’yla İzmit’e götürüldü. İzmit’ten trenle Ankara’ya nakledildi.

 



Geçici kabrine defnedildi

21 Kasım 1938’de düzenlenen törenin ardından Etnografya Müzesi’ndeki geçici kabrine konuldu.



Ebedi istirahatgahına konuldu

Atatürk için Anıttepe’de bir anıt mezar inşa edildi. Askerlerin omzunda Etnografya Müzesi’nden alınan Ata’nın naaşı törenlerle 10 Kasım 1953’te Anıtkabir’deki ebedi istirahatgahına defnedildi.