Mısır Dışişleri Bakanlığı, Avni Botsalı'dan ülkeyi terk etmesini istedi. Türkiye'yle ilişkilerin derecesini düşürme kararı alan Mısır ayrıca Ankara Büyükelçisi'ni de geri çağırdı. Ankara'nın cevabı gecikmedi. Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin de, Türkiye tarafından persona non grata-istenmeyen adam ilan edildi.

Botsalı sabah saatlerinde Mısır Dışişleri Bakanlığı’nın Protokol Dairesi Genel Müdürlüğü tarafından çağrıldı ve kendisinin Mısır’ın içişlerine karıştığı gerekçesiyle “persona non grata” yani istenmeyen adam ilan edildiği bildirildi.

Türkiye sürekli içişlerimize karışıyor

Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada Türk büyükelçisinin Mısır'ı terk etmesini istediklerini açıkladı. Sözcü, büyükelçinin gönderilmesi isteğinin gerekçesi olarak Türkiye'nin sürekli olarak Mısır'ı içişlerine karışıyor olmasını gösterdi.

Botsalı kısa süre önce biten bu görüşme sonrası Ankara’ya bilgi vererek, istenmeyen adam ilan edildiğini bildirdi ve Mısır’ın diplomatik ilişki seviyesini büyükelçi düzeyinden maslahatgüzar seviyesine indirdiğini iletti. Dolayısıyla daha önce istişareler için Kahire’ye çağrılmış olan Mısır’ın Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Selahaddinin’in de Türkiye’ye geri dönmesi söz konusu olmayacak.



Başbakanın sözleri üzerine karar alındı

Ankara ile Kahire arasındaki gerginlikte, Başbakan Erdoğan'ın önceki gün Rusya'ya giderken yaptığı açıklamanın etkili olduğu belirtiliyor.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bedir Abdelati, Erdoğan’ın sözlerini “provokatif” olarak tanımlarken, Başbakan’ı Mısır’ın “iç işlerine müdahale etmekle” suçladı.

Başbakan Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Mısır'daki Rabia katliamının 100'üncü gününü değerlendirerek Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yargı karşısındaki duruşunu alkışladığını söylemişti.

Başbakan, "Ben, Sayın Mursi'nin yargı karşısındaki tutumunu alkışlıyorum, ona saygı duyuyorum, onu yargılayanlara benim saygım yok" diye konuşmuştu.

Türkiye'yle diplomatik ilişkileri maslahatgüzar seviyesine indirme kararı alan Mısır ayrıca Ankara Büyükelçisi'ni de geri çağırdığını açıklamıştı.

Türkiye de Mısır Büyükelçisi'ni 'istenmeyen adam' ilan etti

Mısır'ın, Türkiye'nin Kahire Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı'yı istenmeyen adam ilan etmesi üzerine, Türkiye de aynı tepkiyi verdi. Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin de, Türkiye tarafından persona non grata-istenmeyen adam ilan edildi.

Dışişleri Bakanlığı'nın konuya ilişkin açıklamasında şöyle denildi:

Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı bugün Mısır Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak Mısır'ın Ankara'daki temsil düzeyinin maslahatgüzar seviyesine indirildiği ve kendisinin de "istenmeyen adam" ilan edildiği bildirilmiş, en geç 29 Kasım 2013 tarihi itibarıyla ülkeyi terk etmesi istenmiştir.

Bu gelişme üzerine, uluslararası ilişkilerin temelini oluşturan mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde, Mısır'ın ülkemizdeki geçici Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak ilişkilerimizin maslahatgüzar düzeyine indirildiği ve daha önce istişareler için ülkemizden ayrılmış bulunan Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin'in "istenmeyen adam" ilan edildiği bildirilmiştir.

Üzüntü duyduğumuz bu durumun tarih önündeki sorumluluğu, Mısır'da 3 Temmuz darbesinin olağanüstü şartlarında işbaşına gelen geçici yönetime aittir. Herhalükarda, Türk ve Mısır halkları arasında tarihten gelen köklü ilişkiler ve kardeşlik bağları her zaman ve her şartta baki kalacaktır.

Dost ve kardeş Mısır'ın en kısa zamanda istikrar ve demokrasiye kavuşmasını ve akabinde, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin normale dönmesini temenni ediyoruz.

Mısır'lı Büyükelçi zaten ülkesindeymiş 

Mısır'ın Türk Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı'yı "persona non grata-istenmeyen adam" ilan etmesinin ardından, Ankara da aynı kararı, Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abderrahman Salaheldin için yaptı. Mısır elçisinin 29 Kasım'a kadar Türkiye'yi terk etmesi istendi. Ancak Salaheldin, iki ülkenin elçilerini karşılıklı olarak istişare için çağırdığı Ağustos ayından bu yana Mısır'da bulunuyor. Türk elçisi, istişarelerin ardından Ankara'dan Kahire'ye geri dönmüştü. Ancak Mısır elçisi 3 aydır zaten ülkesinde...