Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı’na, Zaman ve Yeni Şafak gazetelerinde yazılar yazan Prof. Dr. Turan Karataş getirildi.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı’na yeni bir isim atandı. Kurumun başına Karaman- oğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karataş getirildi. Atamaya ilişkin üçlü kararname Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı.

Edebiyat ödülü var

1961 yılında Sivas’ın Karataş köyünde doğan Turan Karataş, Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Atatürk Üniversitesi’nde Türk Dili okutmanlığı yapan Karataş, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı’nda yüksek lisans ve doktora yaptı. Zaman, Yeni Şafak Gazeteleri ve Yedi İklim, Dergah, Hece, İtibar dergilerinde yazıları yayınlanan Karataş, evli ve üç çocuk babası.
Karataş’ın daha çok şiir üzerine çalışmaları bulunuyor. Mehmet Akif, Necip Fazıl, Sezai Karakoç gibi şairlerle ilgili araştırma yazıları yazan Karataş’ın Tanzimat Dönemi ve Divan Edebiyatı ile ilgili de çalışmaları var. Karataş aynı zamanda 1997 yılında da Türkiye Yazarlar Birliği’nin verdiği Çocuk Edebiyatı Ödülü’nü almıştı.

İstifa etmişti

AKP döneminde Atatürk’ün emaneti kurumlara yapılan tartışmalı atamalardan biri de Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğine yapılmıştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu göreve Prof. Dr. Mümtazer Türköne’yi atamıştı. Atatürkçülükle ilgili radikal çıkışları olan Türköne, atama sonrası kamuoyundan gelen tepkiler üzerine bu görevden istifa etmek zorunda kalmıştı. (ANKA)