Ülker, 2006’da 3’üncü havalimanının yapılacağı Arnavutköy’den “kelepir fiyatına” aldığı araziyi TOKİ’ye 326 milyon liraya sattı
iKTİDARA yakınlığıyla bilinen Ülker Grubu yılın en ballı satışına imza attı. İstanbul’da yapımına başlanan 22 milyar euroluk 3. havalimanı ile Kanal İstanbul, en çok Ülker Grubu’nun yüzünü güldürdü. Aydınlık gazetesinde de yer alan iddiaya göre, Ülker, 2006 yılında Arnavutköy’e bağlı Dursunköy’den 3 milyon 630 bin 821 metrekare araziyi kelepir fiyatına aldı. Aradan geçen 7 yılın ardından Kuzey Marmara Otoyol Projesi kapsamındaki 3. Boğaz Köprüsü uzantı yolu bu arazinin tam ortasından geçti, İstanbul’a yapılacak 22 milyar dolarlık yeni havalimanı inşaatı da Ülker’in arazisinin hemen yakınında yapılmaya başlandı.

İhale bitti protokol oldu

İddiaya göre, arazinin değerlendiğini gören Ülker Grubu TOKİ’yle 31 Mayıs 2013’te bir anlaşma yaptı. Başbakanlık bünyesindeki TOKİ’ye bağlı Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ’ye köylüden metrekaresini birkaç liraya aldığı arazileri 326 milyon lira bedelle devreden Ülker, söz konusu kurumla hasılat paylaşımlı gelir ortaklığı sözleşmesi de imzaladı. Bu sözleşmeyle sadece arazi tespit değerinden yaklaşık 250 milyon lira kazanç elde eden Ülker, söz konusu arazide TOKİ ortaklığıyla yürütülecek inşaat projelerinden büyük bir kazanç elde edecek. TOKİ’yle yapılan sözleşmenin, 22 milyar euroluk 3. havalimanı inşaatını alan Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon ortak girişimi ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) arasında 20 Mayıs‘ta yapılan protokolden sadece 10 gün sonra yapılması dikkat çekti.

Şirket feshedildi

Ülker Ailesi’ne ait Yıldız Holding, Arnavutköy’deki 3 milyon 630 bin 821 metrekare araziyi kendi bünyesindeki SOFT Metal ve Giz Ajans isimli iki şirket üzerinden topladı. Ülker Grubu’na ait 2 şirket, mart ve nisan 2006’da neredeyse bölgedeki tüm arazileri aldı. 14 parselden, 12 tanesini Giz Ajans, diğer 2 tanesini de Soft Metal satın aldı. 3 Mayıs 2013’te 3. havalimanının ihalesi yapılmadan sadece bir gün önce 2 Mayıs’ta Soft Metal ve Giz Ajans için şirket kapanışı verildi. Bu iki şirket üzerine kayıtlı 3 milyon 630 bin metrekarelik arazinin de TOKİ’ye bağlı Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ’ye devredilmesi için süreç işletildi.