Maçka’da bulunan tarihi mezarlıkta 55-60 yaşlarında bir erkek cesedi bulundu. Cesedin, evsiz Olgun Pala’ya ait olduğu belirlenirken, tarihi mezarlığın bakımsızlığı dikkat çekti.

Süleyman Seba ve Bayıldım Caddesi arasında kalan tarihi mezarlığa, sabah saatlerinde fotoğraf çekmek için giren üniversite öğrencisi Gökdağ Yalçın, yerde yatan bir kişiyi fark ederek polisi aradı. Mezarlığa giden polis ve sağlık ekiplerinin yaptığı kontrollerde, vücudunda darp ve yara izine rastlanmayan kişinin öldüğü belirlendi. Polisin yaptığı araştırmada cesedin maçlarda su, atkı ve bayrak satarak geçimini sağlayan ve parklarda yatıp kalkan Olgun Pala’ya ait olduğu ortaya çıktı. Pala’yı çevreden tanıyanlar onun şeker ve astım hastası olduğunu söylediler. Eceliyle öldüğü tahmin edilen Pala’nın cesedi, kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için, olay yerindeki incelemelerin ardından Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

MEZARLIK KADERİNE TERK EDİLMİŞ

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi ve Swissotel arasında kalan, geçmişi 17’inci yüzyıla dek uzanan mezarlığın durumu ise gün yüzüne çıktı. Birçok Osmanlı paşası, devlet adamı, Cumhuriyet Halk Fırkası’nın kurucuları, Nakşibendi dergahlarının Bektaşi Mevlevihanelerinin önde gelenlerinin de gömülü olduğu belirtilen mezarlık harap halde. Kaderine terk edilen mezarlığı kediler mesken tutmuş. Tarihi mezar taşları yıkık dökük halde. Bakım olmadığı için çöplüğe dönmüş mezarlıkta, ağaçlar ve otlar birbirlerine karışmış durumda. (DHA)