Geçen yıl hayatını kaybeden senarist Meral Okay’ın sözlerini yazdığı, Sezen Aksu’nun seslendirdiği “Adı Bende Saklı” adlı şarkının bestesinin, Yunan Yiannis Karalis’e ait olduğu iddia edildi. Karalis’in açtığı ve 10 yılda sonuçlanan davada mahkeme, Sezen Aksu’nun 15 bin Euro (35 bin 250 TL) tazminat ödemesine hükmetti

Ünlü şarkıcı ve besteci Sezen Aksu, 2 albümünde kullandığı “Adı Bende Saklı” isimli şarkısı nedeniyle para cezası ödemeye mahkûm oldu. Mahkeme, Aksu’nun söylediği bestenin, Yunanlı besteci Yiannis Karalis’e ait olduğu kararına vardı ve 1 milyon Euro (2 milyon 350 bin TL) tazminat isteyen Karalis’in isteğini reddedip 15 bin Euro (35 bin 250 TL) para cezasına hükmetti.

HEM PARA HEM ÖZÜR İSTEDİ

Dava süreci 2003’te başladı. Karalis, İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak, ‘Eclipse’ bestesinin Sezen Aksu tarafından “Adı Bende Saklı” adıyla 2 ayrı ticari albümde izinsiz kaydedildiğini, bazı filmlerde de kullanıldığını öne sürdü. Karalis, 1 milyon Euro’luk tazminatla yazılı özür istedi. Karalis, “Eserin sahibinin ben olduğunu hiçe saymış, eser hakkındaki haklarıma tecavüz etmişlerdir. İyi niyetimi suiistimal edip beni oyalayarak şimdiye kadar harekete geçmekten alıkoydular” dedi.

‘MANEVİ TAZMİNAT DOĞAR’

Hazırlanan ilk bilirkişi raporunda, parça için ‘Eclipse’in bestecisi Yiannis Karalis yerine, ‘Secret Love’ın bestecisi Georgios Stavrianos’a yanlışlıkla telif hakkı ödendiği iddia edildi. Raporda, sanatçıdan özür dilenmesi gerektiği belirtildi. İkinci bilirkişi raporunda Karalis’in manevi tazminat hakkının doğduğu kaydedildi. Bugüne kadar 7 kişinin bilirkişilik yaptığı davada yapımcı Erol Köse bilirkişi olarak bestenin Karalis’e ait olduğu görüşünü bildirdi.
İKİ ŞARKISI TARTIŞILDI

TÜRK pop müziğine şarkıcı, besteci, söz yazarı ve yapımcı olarak hizmet etmeye devam eden Aksu’nun, iki şarkısı tartışmaya neden oldu. Aksu’nun ‘Masum Değiliz’ isimli parçasının ilk beş notasının Mariah Carey’nin ‘My All’ parçasıyla benzerlik gösterdiği ileri sürüldü. Aksu’nun Şinanay isimli şarkısının bestesinin Fuat Güner tarafından yapıldığı iddia edilirken, Aksu bestenin Onno Tunç’un olduğunu söyledi.

‘HATA AKSU’NUN DEĞİL’

Minik Serçe’nin menajeri Yaşar Gaga ise konuyu mahkemeye getirenin Universal Müzik Şirketi olduğunu belirterek, “Sezen Hanım’ın ‘Adı Bende Saklı’ şarkısının bulunduğu albümün kartonetinde besteci olarak Yiannis Karalis yerine başka bir isim yazılmış. Yani hata Sezen Aksu’nun değildir. Biz kimsenin hakkını elinden almadık. Böyle bir nedenden dolayı da bu kadar büyük bir tazminat verilmemeli” dedi.

Haberturk