Geçtiğimiz Haziran ayında Anayasa Mahkemesi’nin “Adil yargılanma haklarının ihlal edildiği” yönündeki kararı sonrasında tahliye edilen ve çoğunluğu emekli veya muvazzaf askerlerden oluşan Balyoz Davası sanıklarının bir kısmı görevlerine dönerken bazıları da sivil hayatta çalışmayı tercih etti ancak sanıkların tahliye sevinci adli sicil kayıtlarında “Hükümlü” gözüktüklerini öğrenene kadar sürdü.

Sanıklar, avukatları aracılığı ile yaptıkları başvurularda da red cevabı aldı.

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de Balyoz sanıklarının adli sicil sorununu Meclis gündemine taşıdı.

Anayasa mahkemesi kararı sonrası sanıkların tutukluluk hallerinin kalkmış olmasına ve yargılama yeniden yapılacağı kararına rağmen, sanıkların sabıka kaydının değiştirilmemesinin gerekçesini soran Öğüt, önergesinde şu soruları yöneltti:

-Balyoz sanıklarının suçlu olup olmadığının tespit edilmesi için yeniden yargılanacakları göz önünde bulundurulduğunda, mevcut durumda yasalar gereği suçsuz kabul edilmeleri gerekmez mi?

-Ssanıkların sabıka kayıtlarının temizlenmesi yönündeki başvurduklarını Adli Sicil Genel Müdürlüğü’nün, “Bizim için bir mahkeme kararı ya da kanun değişikliği gerekli. Aksi takdirde biz kendiliğimizden sizin sicillerinizdeki hükümlü ibaresini çıkaramayız” diyerek geri çevirdikleri basın yayın organlarına yansımıştır. Bununla ilgili yasal bir düzenleme düşünülmekte midir?