CHP lideri Kılıçdaroğlu, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Köln’e geldi. CHP liderine; Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Genel Başkan Başdanışmanı İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Ankara Milletvekili Levent Gök, Hatay Milletvekili Mehmet Ali Edipoğlu eşlik etti. Almanya’daki temaslarına Köln’den başlayan Kılıçdaroğlu, Köln Radyosu Funkhaus Europa’nın programa katıldıktan sonra gazetecilerin gündemle ilgili sorularını cevaplandırdı.

IŞİD’İN KULLANDIĞI SİLAHLARIN ÇOĞU TÜRKİYE’DEN GİDEN SİLAHLAR!

Gazetecilerin “Türkiye’nin Kuzey Irak’a önemli oranda silah gönderdiğini açıklamıştınız. IŞİD böyle mi oluştu?” sorusunu Kılıçdaroğlu, "IŞİD’in kullandığı silahların büyük bir kısmı Türkiye’den giden silahlar maalesef. Üzülerek söylüyorum ama böyle. Siz saygın bir ülke olarak, TIR'larla siz nasıl Suriye’de terör örgütlerinin eline silah verirsiniz? Komşuda yangın var, yangını söndüreceğiniz yerde benzin bidonlarıyla oraya gidiyorsunuz ve o size sıçrıyor. Bakın Cilvegözü’ndeki patlama, Reyhanlı’daki patlama... Sonunda bizim insanlarımız hayatlarını kaybettiler ve faturayı biz ödedik. Bugün Batı’da olayları yakından izleyen bir çok çevre de Türkiye’nin izlediği politikanın, Türkiye’nin, Ortadoğu politikasını iflasa sürüklediğini sürüklediğini gösteriyor ve bunu söylüyorlar.” şeklinde cevapladı.


ORTADOĞU’DAKİ ÜÇ BÜYÜK BAŞKENTTE TÜRKİYE’NİN BÜYÜKELÇİSİ YOK!


“Dışişleri Bakanı’nın zaten itibarı kalmadı bölgede” diyen CHP lideri, “Bakın Ortadoğu'nun üç büyük başkentinde büyükelçimiz yok; Mısır’da yok, İsrail’de yok, Suriye’de yok. Siz, Ortadoğu’da nasıl ciddi bir devlet olarak ortaya çıkacaksınız ve sizin sözünüz nasıl dinlenecek? Ortadoğu’da, Türkiye güç kaybetti, başka bir ülke Ortadoğu’da öne çıkmaya başladı; İran. Türkiye’nin birikimleri dikkate alındığında biz, Ortadoğu’daki sorunların çözümünde anahtar rol oynayabilirdik. Ama bugün oradan çok uzaktayız. Düşünün Musul’da yüze yakın vatandaşımız rehin alıyor. Bu konu Türkiye’de konuşulmuyor, mahkeme kararıyla yasak getiriliyor. Bütün dünya konuşuyor, ama bizim halkımız bilmiyor. Ama biz buna demokrasi diyoruz! Üstelik ileri demokrasi diyoruz! Neresi ileri ise!..” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler daha sonra Neuss’taki Swissotel’e geçerek burada işadamları ve bazı STK yöneticileriyle yemekte bir araya geldi. CHP lideri yarın da, aralarında Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ve Türkiye kökenli Hıristiyan cemaatlerin kiliselerinin de olduğu bir dizi STK’larla bir araya gelecek. (Cihan)