Gökmen ULU / SÖZCÜ

Nikel madeni çıkarılması amaçlanan Çal Dağı için hazırlanan 2.ÇED raporunun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmasının ardından 2 milyon ağacın kesilme tehlikesi sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi. Çal Dağı'nda 'Vahşi madenciliğe hayır' eylemi yapıldı.

ÇALDAĞI DİRENİŞİ

Manisa'nın Turgutlu İlçesi Çaldağı mevkiinde soğuk havaya rağmen yapılan eyleme CHP Manisa Milletvekilleri Özgür Özel, Hasan Ören, Sakine Öz, CHP'li aktivist-siyasetçi Osman Özgüven, KESK, TEMA, Zirve Dağcılık Kulübü, İstanbul'dan gelen Validebağ Gönüllüleri ve birçok çevre örgütü ile Turgutlulu vatandaşlar katıldı. Protesto eyleminde 'Her yer Çal Dağı, Her yer direniş', 'direne direne kazanacağız' sloganları atıldı, pankart ve dövizler açıldı.

ÇEVRECİLER HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATACAK

TURÇEP'in (Turgutlu Çevre Platformu) organize ettiği eylemde, kabul edilen yeni ÇED raporunun eskisinden farklı olmadığı ve yalnızca bazı rötuşların yapıldığı ifade edildi. Hukuk mücadelesi başlatılacağının duyurulduğu basın açıklamasında, "Halkın sesine kulak tıkayan, halkın talebini görmezden gelip sadece sermayenin çıkarlarını koruyan anlayışı kınıyor, ÇED raporunun onay kararını tanımıyoruz. Mücadelemiz her alanda sürecek. Ne pahasına olursa olsun topraklarımıza sahip çıkacak, vahşi madenciliğe asla geçit vermeyeceğiz" denildi. Çaldağı'nda etkin mücadele ateşinin yakıldığı vurgulandı.

İDRİS GÜLLÜCE'YE YEŞİLİ SEVİYORSAN İSPAT ET ÇAĞRISI

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, "Parlamentoda arkadaşlarımızla birlikte verdiğimiz araştırma önergeleri ne yazık ki hükümet tarafından reddediliyor. Şu ana kadar 200 bin ağaç kesildi. 8 santim çapındaki fidanları da sayarsak 500 bin ağaç katledildi. Bu katliamların hesabını soracağız" dedi. CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz,"Yıllarca mücadelesini verdiğimiz ama bir türlü maden lobisinin önüne geçemediğimiz bir durumdayız" derken, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de , Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'ye 'yeşili sevdiğini ispat et' diye seslendi.

Özel, "Yırca'da ki 6 bin ağaca nasıl kıydınız diyen İdris Güllüce'ye sesleniyoruz. Eğer doların değil de Çal Dağı'ndaki bu güzel çamların yeşilini seviyorsan bunu bize ispat et. Bu ÇED raporunu iptal et. Yoksa Turgutlu olarak, Manisa olarak, Türkiye olarak tüm çevreciler, vatanını, milletini, yeşili, ağacı, ormanı, suyu, çevreyi sevenler olarak direnmeye devam edeceğiz. Mücadelemiz hep birlikte güçlenecek ve büyüyecek" dedi.