CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, seçim zamanında yasağa uymayan ve kanunda belirtilen şartları yerine getirmeyen kamuoyu şirketlerinin kapatılması için kanun teklifi verdi.

Işık, TBMM Başkanlığına Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini sundu.
Teklifin gerekçesinde, son on yıldır yapılan birçok yerel ve genel seçimler ile son yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde kamuoyu araştırması yapan şirketlerin manipülasyon yaptığı iddia edilerek, “10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir şirket manipülasyon yaptığını itiraf etmiştir. Bu şirketler yayınladıkları anket sonuçlarında yaptıkları manipülasyon ile halkın ya oy kullanmaya gitmemelerine ya da başka partilere veya kişilere oy vermeye yönlendirilmelerine sebep olmuşlardır” denildi.
Teklife göre, yasağa uymayan ve kanunda belirtilen şartları yerine getirmeyen şirketler kapatılacak, lehinde çalıştığı tespit edilen partiden fatura karşılığı aldığı ücretin 100 katı idari para cezası kesilecek ve şirket yetkilileri 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.