Reklamsız Sözcü

Bu kontrol hayat kurtarıyor

Türkiye'de de binlerce insanın ölümüne neden olan kolon kanserinin erken tanısı hayat kurtarıyor.

android-time 16:32 12 Kasım 2014
Bu kontrol hayat kurtarıyor
Türkiye'de de binlerce insanın ölümüne neden olan kolon kanserinin erken tanısı hayat kurtarıyor.


Her yıl binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olan kolon kanserinden korunmak ve kolon kanserine karşı galip gelmek sizin elinizde!

Women’s Health Türkiye dergisi, kolon kanseri hakkında bilinmesi gereken önemli noktaları uzmanlara sordu.

İşte kolon kanseriyle ilgili bilinmesi gerekenler:

Kolon kanseri, kadınlar arasında en yaygın görülen kanser türleri arasında üçüncü sırada yer alıyor.

Her yıl ortalama 64 bin kadına kolon kanseri teşhisi konuluyor; bunların 25 bini hayatını kaybediyor.

Son 40 yılda yüzde 49 olan 5 yıl yaşama şansı, yüzde 65 artmış durumda.

Hastalığın risk faktörleri arasında aile geçmişi büyük önem taşıyor.

Eğer kardeşinize ya da ebeveynlerinizden birine 55 yaşından önce kolon kanseri teşhisi konulmuşsa sizin de riskiniz ikiye katlanıyor.

Yaklaşık 4 kolon kanseri vakasının 1’inde kalıtımsal faktörler söz konusu.

Günde 2 ya da 3 alkollü içecek tüketen kadınların kolon kanserine yakalanma riski, günde bir kadeh içen ya da hiç içmeyenlere oranla yüzde 8 daha yüksek.

Bir başka araştırma ise sigaranın risk seviyesini, yüzde 50 gibi tehlikeli bir oranda yükselttiğini gösteriyor.

Görüntüleme ve tedavi imkanlarının gelişmesiyle, kaygı verici poliplerin kanserli hücrelere dönüşmeden evvel alınabilmesi, yaşam oranını epey yükseltiyor.

Ailenizde kolon kanserine rastlanmadıysa, 50 yaşın altında kolonoskopi yaptırmanız önerilmiyor.

Sürekli devam eden kramplar, gaz ve karın ağrısı kolon knaserinin en yaygın belirtilerinden (ishal ya da kanlı dışkı gibi kronik kabızlık da bunlara dahil).

St. Louis’deki Siteman Kanser Merkezi’nden Doktor Graham Colditz, aktif bir hayat sürmenin yüksek kan şekeri seviyesini dengeye sokarken kanseri de engelleyeceğini söylüyor.

Araştırmalar, kırmızı ve işlenmiş et türü besinlerin kanser riskini yükselttiğini söylüyor.

Uzmanlar, kırmızı et ile sosis veya salam gibi işlenmiş yiyeceklerin haftada 3 porsiyondan (60-90 gram arasında) daha fazla yenilmesini önermiyor.

 

Merakla beklenen Yılmaz Özdil'in son kitabı "Mustafa Kemal" Plus abonelerine hediye.

SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet social-whatsapp Whatsapp more