Reklamsız Sözcü

En sağlıklı tatlı aşure!

İçinde bulunan besinlerin vücuda faydasıyla bilinen aşure kanserden, kalp hastalıklarına kadar sağlık veriyor.

android-time 10:27 8 Kasım 2014
En sağlıklı tatlı aşure!
İçinde bulunan besinlerin vücuda faydasıyla bilinen aşure kanserden, kalp hastalıklarına kadar sağlık veriyor.

Geleneksel olarak her yıl Muharrem ayında Anadolu’nun dört bir yanındaki evlerde yapılan Aşurenin faydaları saymakla bitmiyor.

Çoğumuzun severek yediği aşure pek çok hastalığın da önleyicisi. Zengin malzemelerle yapılan bu faydalı tatlının nelere iyi geldiğini bilmek ister misiniz?

İçinde bulunduğumuz sonbahar aylarında sıkça rastlanan gribal enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendiryor ve vücut direncini arttırıyor. Aşurenin faydaları bununla sınırlı değil.

İşte aşurenin saymakla bitmeyen diğer faydaları…
– İçinde fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar bulunur. Fındık, ceviz Q-3 başta olmak üzere demir, kalsiyum, E vitamini ve B grubu vitaminleri içerir. Bu yüzden özellikle kalp hastalıklarına yararlı besin öğeleri içerir.

– Aşure bol posa içerir. Kuru baklagil, incir, kuru kayısı gibi barsak hareketlerini hızlandıran besinler bulunduğu için kabızlık, hazımsızlık gibi problemlere iyi gelir.

– Aşure; B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum içerir.

– Nişasta, cilt hastalıklarındaki kaşıntıyı keser ve vücutta oluşan iltihapları gidermede etkilidir.

– Likopen bakımından zengin bir tatlı olan aşure, bu özelliği sayesinde Prostat ve meme kanserine yakalanma riskini azaltır.

 

– Hindistan cevizi, böbrek taşı düşürmede etkilidir. İdrar söktürücü ve mideyi kuvvetlendirici etkisi vardır.

– Tarçın, kandaki şeker miktarını düşürür. Kalbi kuvvetlendirir.

– Aşurede bulunan buğday, zihin yorgunluğuna ve sinir bozukluklarına iyi gelir.

– Badem, beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Akciğer hastalıklarına oldukça etkilidir. Ayrıca badem, Cilt dokularının yenilenmesini sağlar. Kanı temizler, migren ve sinirsel rahatsızlıklarında kullanılır.

– Kuru üzüm, antioksidan etkisi sayesinde kansere karşı koruyucudur.

– Tamamen tahıl, kurubaklagil ve meyveden hazırlandığı için hiçbir şekilde hayvansal yağ-kolesterol içermez.

– İçeriğinde incir, kayısı, nar ve portakal gibi meyveler olduğu için bol C vitamini içerir.

– Yüksek kalori içerdiği için kilo problemi, kronik hastalığı olanlar aşureyi doktor ve diyetisyenlerin önerdiği ölçüde tüketmelidir.

Ayrıca aşure yapılırken şeker yerine bal veya pekmez konularak yapılırsa kalorisi azaltılmış olur.

 

Merakla beklenen Yılmaz Özdil'in son kitabı "Mustafa Kemal" Plus abonelerine hediye.

SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet social-whatsapp Whatsapp more