Fransız mimar Jacques Rougerie'nin tasarladığı “denizden gelen insanların şehri” anlamına gelen “Mériens” okyanus üzerinden bir yaşam kurmayı amaçlıyor. Dev yüzen şehrin 7 bin bilim insanı ve öğrenciyi barındırması planlanırken; şehirde uzun süreli araştırma yapabilme imkanı veren laboratuvar; sınıf, amfi, yaşam alanları ve spor gibi diğer boş vakit aktiviteleri için alanlar olacak.



ŞEHİRDE GÖL VE TARIM ALANLARI BİLE OLACAK

Yapının 900×500 metre ebatlarında ve 7 bin uluslararası bilim insanını taşıyacak kapasitesi olacağından, dengeli bir yerleştirme en önemli unsur olduğunu belirten mimar Rougerie, şehri dev bir vatus balığı şeklinde tasarlamış. Vatus balığının seçilmesinin en temel sebebi, fırtına gibi sert hava koşullarına dayanabilen yapısı. Görünen yüzeyi sadece 60 metre yüksekliğinde tasarlanan yapının, okyanusun altında 120 metrelik kısmı yapıyı sağlam ve dengeli şekilde tutuyor.

Şekil aynı zamanda binanın orta kısmında büyük bir gölcük bulunmasına da olanak sağlıyor. Bu da bilim insanlarının farklı canlıları incelemesine izin verecek. Kanatlardaki damarlar da ikâmet edenlerin, topraksız seralarda meyve ve sebze yetiştirmelerini sağlayacak.

DENİZ ENERJİSİ İLE ÇALIŞACAK, ATIK ÜRETMEYECEK

Yüzde 100 sürdürülebilir ve otonom bir yapısı olan şehrin, yenilenebilir deniz enerjisi ile çalışacağı ve sıfır atık üreteceği belirtilirken, Rougerie bunu nasıl gerçekleştireceği konusunda henüz net bir plan olmadığını kaydetti.



Rougerie, Batı Avustralya sahillerinde yeni devreye giren dalga istasyonlarına bağlı şebekelerle başarmayı planlıyor. Myles Gough şubat ayında bu istasyonların çalışma mekanizmasını şöyle anlatmıştı: “Şamandıralar 25 – 50 metre derinliğe yerleştirilen deniz dibindeki pompa ünitesine bağlı. Şamandıralara çarpan dalgalar pompaları çalıştırıyor ve basınçlı deniz suyunu boru hattı aracılığıyla okyanusun altından kıyıdaki bir hidroelektrik santraline yolluyor. Burada yüksek basınçlı su türbinleri çeviriyor ve enerji üretiyor.”



Şu an için plan aşamasında olan Mériens şehri tasarımının, 2050 yılında araştırmacılar hazır olması hedefleniyor. Deniz tutkusuyla bilinen Fransız mimar Jacques Rougerie, yüzen laboratuvarı olan SeaOrbiter‘ın inşasına başlamış. 2016'da devreye girmesi beklenen yapının 6'sı suyun altında olmak üzere 12 kata sahip olacağı ve 50 milyon dolara mal olacağı açıklandı.

BBC

Geleceğe Dönüş filmi gerçek oluyor

Geleceğe Dönüş filmi gerçek oluyor