ABD hükümeti, yakın bir gelecekte ticari amaçlarla kullanılmaya başlanacak olan drone'ların yanı sıra, bireysel drone kullanım ve siparişlerinin resmi bir biçimde kayıt alınmasını zorunlu kılmayı planlıyor.

ABD Ulaştırma Bakanlığı tarafından önümüzdeki Pazartesi günü konuyla ilgili yeni bir planın açıklanması bekleniyor. Söz konusu açıklamayla birlikte drone kaydı zorunluluğunun, drone'ların popüler bir hediye olarak çok daha fazla satın alındığı Noel tatiliyle birlikte yürürlüğe konulacağının duyurulması bekleniyor.

Ulaştırma Bakanlığı'nın konuyla ilgili özel bir ekip oluşturacağı ve ardından drone üreticilerinin bu doğrultuda bir kayıt süreci oluşturması ve gelecekteki drone sahipleri için de drone kaydı işlemlerinin kolaylaştırması bekleniyor. Fiyatları 1000 dolara yaklaşan ya da bu rakamı aşan havadan profesyonel video ve fotoğraf çekimi yapabilen drone'lar için kayıt zorunluluğu getirilmesi beklenirken, oyuncak turu drone'ların kapsam alanında tutulabileceği belirtiliyor.

ABD'de yürürlüğe girecek olan drone kaydı uygulamasının daha önceki drone siparişlerini kapsayıp kapsamayacağı ve hükümetin drone'ları resmi olarak sınıflandırmak için ne tür ölçütler kullanacağı ise henüz bilinmiyor. Drone siparişleri için uygulanan bu resmi prosedürün, ABD'nin ardından önümüzdeki yıllarda drone kullanımının daha da yaygınlaşması beklenen başka ülkelerde de uygulanması bekleniyor. ABD'de drone kullanımı, havalimanları ve Beyaz Saray, ABD Kongresi ve ABD Senatosu binaları çevresinde şimdiden yasaklanmış bulunuyor.

DHA

Bild:

Bild: "Türkiye Rusya'ya ait Orlan-10 tipi drone'u düşürdü"