Yasa, eşcinsellere ayrımcılığa yol açabileceği gerekçesiyle ulusal düzeyde tepki uyandırmıştı. Dini Özgürlüğü Yenileme Yasası, şirketleri, dini inanç bakımından önemli yükler getiren eyalet yasalarından koruyucu nitelik taşıyor.

APPLE CEO'SU YASAYI KINADI

Ancak yasaya tepki olarak Indiana eyaletinin boykot edilmesi çağrılarında bulunuldu. Connecticut eyaleti, Indiana'ya resmi ziyaretleri yasaklarken, Apple'ın CEO'su Tim Cook yasayı kınadı. Daha önce eşcinsel olduğunu açıklayan Tim Cook, Indiana'daki yeni yasanın Apple şirketinde derin bir düşkırıklığı yarattığını söyledi. Bazı şirketler de Indiana eyaletindeki yatırım planlarını durdurduklarnı açıkladı.

EŞCİNSELLERE AYRIMA KARŞI YENİ İFADELER EKLENECEK

Indiana Valisi Mike Pence, söz konusu yasayı geçen hafta imzalayarak onaylamıştı. Ancak eyaletin diğer Cumhuriyetçi yöneticileri yasada değişiklik yapma yollarını araştırıyor. Indiana Eyalet Meclisi Başkanı Brian Bosma ve Senato Başkanı David Long, yasanın eşcinsellere karşı ayrım yapılmasına imkan vermemesi için yeni ifadeler ekleneceğini söyledi. Bosma, "Yasanın tüm dini inançları kapsayıcı bir mesaj vermesini ummuştuk. Ama ortaya dışlayıcı bir mesaj çıktı. Oysa amacımız bu değildi" dedi.

INDIANA YASASI EŞCİNSEL KARŞITI MI?

Yasayı eleştirenler Indiana'daki yasanın eşcinselleri dışladığını söylüyor. Örneğin bir çiçekçi, bir eşcinsel çiftin nikah ya da düğününe çiçek sağlamayı reddedebilecek. Ancak yasayı destekleyenler, dini dışlamanın değil, özgürlüğün savunulduğunu belirtiyor. ABD'deki diğer 20 eyalette benzer yasalar var ama, Indiana'daki gibi, ticaret sektörünü himaye edici boyutlarda değil. Diğer eyaletlerde, azınlıklara ayrımcılık yapılmasını önleyen başka yasalar da mevcut.

Havuzda seks yaparken boğuldu

Havuzda seks yaparken boğuldu

EŞCİNSELLERE HİZMET SUNMA REDDİNE İMKAN VERİYOR

Senato Başkanı David Long, Indiana'daki yasanın temelinin federal yönetimin 1993 tarihli Dini Özgürlüğü Yenileme Yasası olduğunu söyledi. Söz konusu yasa çeşitli defalar verdiği hukuki sınavlardan sıyrılmayı başarmıştı. Indiana Valisi Mike Pence Pazar günü televizyonda yasayı savunmuş, ancak yasanın, ticaret sektörünün eşcinsellere hizmet sunmayı reddine imkan verip vermeyeceğini söylemeyi, en az 5 kez reddetmişti. Vali Pence, ABC televizyonunda George Stephanopoulos'a yaptığı açıklamada "Bunun ayrımcılıkla ilgisi yok. Bu yasa insanlara devletin fazla ileri gitmesine karşı çıkabilme olanağı tanıyor." dedi.

Elton John'dan Dolce & Gabbana'ya boykot

Elton John'dan Dolce & Gabbana'ya boykot