NASA'nın Derin Uzay İklim Gözlemevi (DSCOVR) uydusu, Apollo 17 mürettebatının 1972'de çektiği 'Mavi Bilye' adıyla tarihe geçen fotoğrafını yeniden çekti.

FOTOĞRAF, BİLİM İNSANLARINI AYDINLATACAK

DSCOVR proje ekibinden Adam Szabo, 1,6 milyon kilometre mesafeden elde edilen görüntüde çöllerdeki kum yapısı, karmaşık bulut desenleri ve nehir sistemlerinin görünüyor olmasının, bilim insanlarını pek çok konuda aydınlatabileceğini belirterek, fotoğrafın beklentilerini aştığını kaydetti.  Daha önce Apollo 17 tarafından elde edilen görüntü, 45 bin kilometre mesafeden çekilmişti.



NASA'nın verdiği bilgilere göre, fotoğraf DSCOVR üzerindeki EPIC (Dünya Polikromatik Görüntü Kamerası), dört megapiksel CCD kamera ve bir teleskopla çekildi. Görüntü, üç karenin biraraya getirilmesiyle oluşturulurken, 6 Temmuz'da Dünya'ya iletilen veriler de kullanıldı. Son çekilen 'Mavi Bilye'de Kuzey ve Güney Amerika kıtaları öne çıkarken, daha önce çekilende Afrika ve Arap Yarımadası görülüyor.

ABD Başkanı Barack Obama da fotoğrafı, " Yaşadığımız gezegeni korumamız gerektiğini hatırlatan güzel bir kare" notuyla Twitter hesabında paylaştı.



"SOLUK MAVİ NOKTA"

Dünyanın şimdiye kadar çekilen en uzak fotoğrafı ise, 5 Eylül 1977'de fırlatılan Voyeger 1 aracının, 1990 yılında Güneş sistemi'ndeki bütün gezegenleri çekmesiyle elde edilen görüntüdür.



NASA'ya göre bu fotoğraf, Dünya'dan 6,4 milyar km uzaklıktan çekilmiştir. Dar açılı bir objektif kullanılmış, mavi, yeşil ve mor filtreler takılmış, tutulum düzleminin 32° üstü hedeflenmiştir. Dar açılı objektifler, geniş açılı objektiflerin aksine, belli bir bölgeden ayrıntı görüntülemek için kullanılır. Dünya, fotoğrafta bir pikselden daha küçük bir alan  kaplamaktadır.



Uzayda hayat araştırılacak

Uzayda hayat araştırılacak