Hollanda'nın güneyinde bulunan Lahey kenti artık hayvan haklarını da savunacak bir mahkemeye sahip olacak. Lahey'de şu an Uluslararası Adalet Divanı, Uluslararası Ceza Mahkemesi ve çatışma yaşanmış çeşitli ülkelerde işlenen savaş suçları ve katliamları soruşturan mahkemeler bulunuyor.



ULUSLARARASI DÜZEYDE EN BÜYÜK DÖRDÜNCÜ SUÇ

Bu hafta faaliyete geçeceği belirtilen Yaban Hayat Adalet Komisyonu, nesli tükenmek üzere olan hayvanları avlayan ve kaçakçılığını yapanlara karşı adalet savaşı başlatacak. Komisyonun hedefi, yaban hayvanları kaçakçılığı ile milyonlarca dolar gelir elde eden çeteleri ortaya çıkartarak uluslararası bir mekanizma oluşturmak. Yaban hayvanı kaçakçılığı, uluslararası suç şebekeleri sıralamasında dördüncü sırada yer alıyor, verilen bilgiye göre bu sektörde çetelerin elde ettiği gelir, yılda 17 milyar dolar civarında.



"OLDUKÇA TEHLİKELİ ÇETELER"

Komisyonun kurucu üyelerinden olan Andrea Costra yaptığı açıklamada, bu örgütlerin silah ve uyuşturucu kaçakçılığı yapan çetelerden farklı olmadığını ve küresel düzeyde yayılma imkanlarının olduğunu söyleyerek, durumun ciddiyetini vurguladı. Uzmanlara göre, yaban hayvanları av ve kaçakçılığı; yolsuzluk, kara para aklama ve hatta terör eylemlerinin finansmanı gibi diğer belli başlı suçlarla ilişkili olarak yürütülüyor.

Times Meydanı'nda 1 ton fil dişi imha edildi

Times Meydanı'nda 1 ton fil dişi imha edildi


KAÇAKÇILIK ARTIYOR

Kaçakçılık faaliyetleri nesli tükenmek üzere olan gergedan avcılığından ton balığı avına, fildişi ticaretinden kereste toplamaya kadar oldukça geniş bir alana yayılmış durumda ve bu durum pek çok canlı türünün geleceğini tehdit ediyor. Özellikle Güneydoğu Asya ve Çin'den yoğun talep gelmesi, kaçakçılık faaliyetlerini artırıyor.



"GERGEDANLARIN 10 YIL İÇİNDE NESLİ TÜKENEBİLİR"

Kaçakçılık krizinin en acı örneği, Afrika gergedanı sayılabilir. Bu gergedan türünün en fazla bulunduğu bölge olan Güney Afrika'da son 7 yılda avlanan hayvan sayısı neredeyse 100 kat arttı. Avlanan gergedan sayısı 2007'de 13 iken, geçen yıl bu sayı 1215 olarak açıklandı. Yaban Hayatı Adalet Komisyonu, hiçbir şey yapılmadığı takdirde gergedanların on yıl içinde neslinin tükeneceğini belirtiyor.



İKİ KİLO GERGEDAN BOYNUZU 150 BİN DOLARA SATILIYOR

Gergedan boynuzunun bu kadar aranıyor olmasının nedeni, içinde bulunan doğal maddesi keratinin Asya'da geleneksel ilaçlarda yaygın şekilde kullanılıyor olması. Boynuzlar aynı zamanda statü ve varlık simgesi olarak da görülüyor. Gergedan boynuzunun iki kilosu, 150 bin dolara alıcı bulabiliyor.



GSM İLE TAKİP

Yaban Hayatı Adalet Komisyonu, kaçaçılığa karşı mücadelesini silahlı yerel güçler yerine GPS (küresel konumlama sistemi) ile yapacak. Çeteler yakından takip edilerek, dünyanın her yerine yapılan sevkiyatlar izlenecek ve satılanların DNA'sı incelenecek.

KOMİSYONUN YETKİLERİ

Lahey'deki diğer mahkemelerin tersine, kurulacak olan bu komisyon gerçek anlamda mahkeme oturumu düzenleyemiyor; sadece kamuya açık celse yapabiliyor. Bu da gözaltı yetkisi ya da yaptırım hakkı olmadığı anlamına geliyor. Yaban Hayatı Adalet Komisyonu yetkilileri, izleyecekleri strateji ile verileri açığa çıkartarak hükümetlerin hareket etmesini sağlayacaklarına ve böylece türleri tehlikede olan canlıları koruyabileceklerine inanıyor.

Rusya 'Nuh'un Gemisi'ni yapıyor

Rusya 'Nuh'un Gemisi'ni yapıyor