İlk olarak 1984 yılında üretilen ve Birkin çantanın başı, hayvan haklarına duyarlı isim annesi Jane Birkin ile dertte.

Jane Birkin, kendi adını taşıyan ikonik Birkin çantasının yapımında kullanılan timsah derilerini elde etmek için timsahlara işkence edildiğini öğrendikten sonra Hermes'ten çantanın adını değiştirmesini talep etti.

'TİMSAHLARA ZARAR VERİLDİĞİNİ ÖĞRENDİM'

Hayvan hakları örgütü olan PETA tarafından yayınlanan açıklamada Birkin “Benim adımı taşıyan Hermes çantaların yapımında timsahlara zarar verildiği hakkında bilgilendirildim. Hermes çantaların yapımında uluslararası kurallar uygulanmaya başlayana kadar markadan Birkin çantasını yeniden adlandırmasını istedim” dedi. PETA’ya göre Birkin’in bu tepkisinin nedeni kendilerinin, Teksas’tan Zimbabve’ye kadar uzanan timsah çiftliklerini ve timsah kıyımlarını açığa çıkardığı görüntüler.

Geçen ay timsahların vurulduktan sonra nasıl bir buz konteyneri içinde ölüme terk edildiğine dair bir belgesel yayınlamıştı.

HERMES: O FABRİKA BİZE AİT DEĞİL

Hermes'ten ise farklı bir açıklama geldi. Daily Mail Online’a açıklama yapan Hermes, “Jane Birkin, timsahların öldürülmesi konusundaki kaygılarını dile getirdi. Onun bu yorumları yıllardan beridir süregelen arkadaşlığımızı ve birbirimize olan güvenimizi hiçbir şekilde etkilemez. Hermes markası onun duygularına saygı duymaktadır ve aynı zamanda marka yayınlanan görüntüler tarafından sarsılmıştır” dedi ve ekledi “Videoda geçen Teksas çiftliğinde yapılan soruşturmalar devam ediyor. Herhangi bir ihlal görüldüğü takdirde kurallar düzeltilecektir. Hermes olarak bu fabrikanın bize ait olmadığını ve oradan alınan timsah derilerinin, Birkin çantalarının üretiminde kullanılmadığını belirtmek istiyoruz. 10 yıldan fazladır tedarikçilerimize aylık ziyaretler yapıyoruz. Hayvan uzmanları ve Amerika’da doğal yaşamı koruma örgütü olan Balık ve Vahşi Yaşam Derneği (Fish and Wildlife) tarafından belirlenen standart kurallara uygunluğu denetliyoruz.”

'ÇANTA KOLUMU MAHVEDİYOR, ÇOK AĞIR'

Birkin daha önce de, isim annesi olduğu çantayla ilgili olumsuz açıklamalarda bulunmuştu. Adını taşıyan çantalardan sadece bir taneye sahip olduğunu ve onu da çıkartmalarla kaplayarak Birkin çantası olduğunu sakladığını açıklayan Birkin, “Sadece bir taneye ihtiyacın var ve o da kolunu mahvediyor. Çok ağırlar” şeklinde konuşmuştu.

BUGÜNE KADAR SATILMIŞ EN PAHALI ÇANTA BİRKİN

Çantaların fiyatı kullanılan deriye göre 10,500 dolarla 150,000 dolar arasında değişiyor.

Geçen sene üretilen ve  432,000 dolara satılan Himalaya timsahı derisinden yapılmış Birkin çanta 'Style.com’a göre bugüne kadar satılmış en pahalı Birkin çanta. Çantanın Kim Kardashian, Reese Witherspoon, Jennifer Lopez, Alessandra Ambrosio and Irina Shayk gibi birçok ünlü hayranı bulunmakta. Victoria Beckham’ın 100’den fazla Birkin çantası olduğu biliniyor.