sozcu.com.tr/DIŞ HABERLER

iPhone etrafında düzensiz şekilde hareket eden karınca sürüsünün, telefon çaldığında senkronize bir şekilde daire oluşturarak döndüğünü gösteren video kaydı herkesi şaşırtıyor. Kimilerinin 'Karıncaların iPhone dansı' olarak adlandırdığı görüntüde, karıncalar çalan telefonun etrafında aynı anda dairesel bir yörüngede hareket ediyor.

KARINCALAR iPHONE İLE KONTROL EDİLEBİLİYOR MU?

Bu görüntü, "iPhone ile karıncaları ya da canlıları kontrol etmek mümkün mü?" sorusunu akıllara getirdi.



Aslında bu görüntünün arkasında birçok kişinin bilmediği bir gerçek yatıyor. New England Üniversitesi profesörlerinden Nigel Andrew bu durumu şu sözlerle açıklıyor: "Karıncaların antenlerinden manyetik alıcılar var. Telefona gelen arama da elektromanyetik dalgalar yoluyla iletildiğinden karıncalar bu dalgalardan etkileniyor. Karıncalar uzun yol gittiklerinde yollarını bulabilmek için, yeryüzündeki bazı manyetik ipuçlarını takip ederek kuzey, güney, doğu ya da batıya doğru hareket ediyor."



Böcekler üzerine araştırma yapan Simon Robson ise karıncaların ortada elektromanyetik dalgalar yayan bir cihaz olmasa bile büyük daireler oluşturduğunu söylüyor. Karıncaların büyük sarmallar oluşturmasının bir diğer sebebi ise, sürüyü takip etmelerine yardımcı olan feromon salgısının izini kaybetmiş olmaları. Karıncalar sürülerini bu yolla oluşturdukları ve bu yolla bağlandıkları için, birbirini takip eden karıncalar 'ölüm spirali' denilen sarmallara hapsolabiliyorlar. İngilizce 'ant mill' ya da 'death spiral' olarak adlandırılan bu durumda karıncalar, birbirlerini takip etmek için kullandıkları feromon salgılarını ölümüne takip ettikleri bir döngüye giriyor. Karıncalar bu döngüye girdiklerinde yorgunluktan ölüyor.



ÖLÜM SPİRALİ GÜNÜMÜZDE HALA GİZEMİNİ KORUYOR

Karıncalar aslında feromon salgısını, kolonilerini korumak için kullanıyor. Karıncalar besin kaynaklarına ulaşmak ve tehlike yaklaştığında işaret vermek için feromon salgılıyor.

Karıncaların 'ölüm spirali' ya da 'ölüm sarmalı' 1921 yılında biyologlar tarafından keşfedildi. Ancak günümüzde dahi, karıncaların neden böyle ölümcül bir döngüye girdikleri tam anlamıyla bilinmiyor.

KARINCALARIN TOPLU İNTİHARI

Zorlu doğa koşullarında, örneğin çok şiddetli bir yağış yüzünden koloniden ayrı düşen bir grup karınca 'ölüm sarmalı'na girip bir anlamda 'topluca intihar ediyor.'

Gaz kokusunu önleyen pantolon üretildi

Gaz kokusunu önleyen pantolon üretildi