ABD'nin Connecticut Üniversitesi'nden Mark Urban'ın küresel ısınma ve risk altındaki canlı türlerini incelediği araştırması, dünya üzerindeki türlerin yüzde 16'sının soyunun tükeneceği sonucuna vardı. Science dergisinde yayınlanan araştırma en çok Güney Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda'daki türlerin tehlike altında olduğu ortaya koydu.



"ÇOK SAYIDA CANLI TÜRÜ YOK OLACAK"

Mark Urban, dünyanın yıllık ortalama ısısında her bir derecelik artışın eko sistemler içerisindeki tür çeşitliliğini olumsuz etkilediğini belirtiyor. Urban, "Eğer dünya küresel ısınma ve sera gazı salınımı konusunda ciddi ilerleme kaydetmezse çok sayıda canlı türünün yok olduğuna tanık olacağız" dedi.



EKO SİSTEM DEĞİŞİYOR

Pek çok canlılının küresel ısınma nedeniyle yaşadığı eko sistemdeki değişim yüzünden yok olabileceğini ifade eden Urban, özerllikle Güney Amerika, Yeni Zelanda ve Avustralya'nın kendilerine özgü eko sistemleri olduğunu, o yüzden de bu bölgelerde yaşayan canlıların ayrıca risk altında bulunduğunu ifade ediyor.



GÜNEY AMERİKA'DAKİ CANLILARIN YÜZDE 23'Ü TEHLİKEDE

Çalışmayı değerlendiren Arizona Üniversitesi Profesörü John Wiens ise türlerin yok olması riskinin yüzde 16'dan da yüksek olabileceğini ifade ederek "Bugüne kadarki çalışmaların neredeyse tamamı Kuzey Amerika ve Avrupa kıtalarına odaklandı. Bu bölgelerde türlerin yok olma riski görece daha az" diyor. Wiens'e göre, küresel ısınmayla birlikte Güney Amerika'daki canlıların yüzde 23'ünün soyunun tükenebileceğini belirtiyor.

Otobur hayvanların nesli tükeniyor

Otobur hayvanların nesli tükeniyor