Dünyaya 18 ışık yılı uzaklıkta bulunan 'Lyra' takımyıldızında, 'kahverengi cüce' adı verilen dev bir gezegenden büyük ancak ufak bir yıldızdan küçük bir objenin etrafında, daha önce görülmemiş bir ışık kümesi keşfedildi.

Uzmanlar, ışık kümesinin gökyüzünde değişik renklerde ışımalar halinde görülen ve aurora adı verilen kuzey ışıklarına benzediğini, ancak bir milyon kat daha parlak ve renklerinin de yeşil değil kızıl olarak gözlemlendiğini açıkladı.



"KUZEY IŞIKLARINA BENZİYOR"

Nature bilim dergisinde yayımlanan araştırmada, Sheffield Üniversitesi'nden Dr. Stuart Littlefair "Kahverengi cücelerin etrafında ilk kez bir ışık kümesi görüyoruz" dedi. Işık huzmesinin görüldüğü kahverengi cüce LSR Z1835, bir radyo teleskopu ve iki optik teleskopla gözlemlendi. Uzmanlar, kahverengi cücenin hızla döndüğünü ve dönüş sırasında ışıklarda çeşitli değişiklikler olduğunu söylerken, değişimler kuzey ışıklarına benzetildi.



IŞIKLAR NASIL OLUŞUYOR?

Dünyada görülen yeşil kuzey ışıkları, güneşin enerji yüklü partiküllerinin atmosferdeki oksijenle etkileşime girmesiyle oluşuyor. Yeni keşfedilen ışık kümesinin yeşil değil kızıl olmasının nedeninin, atmosferindeki hidrojenle etkileşime girmesinden kaynaklandığı belirtildi.



Yine de uzmanlar ışık kümesinin nasıl oluştuğu konusunda kesin bir bilgi veremediklerini söyledi. Kahverengi cüceler aslında yıldız olamamış kütleler ve etraflarında ışıkları oluşturan enerji yüklü partiküllere enerji yükleyecek Güneş gibi bir yıldızları da yok. Dr.Littlefair "Malzemenin kendi elektronlarını üretmek için kahverengi cücenin yüzeyinden kalkmış olması mümkün" dedi. Düşünülen bir başka seçenek ise, kahverengi cücenin yakınlarında enerji veren henüz keşfedilmemiş bir uydu ya da gezegen olması ihtimali.

Plüton'dan ilk yakın çekim fotoğraf yayınlandı

Plüton'dan ilk yakın çekim fotoğraf yayınlandı