NASA’nın Curiostiy adlı insansız aracı, Mars gezegeninde araştırmalarına devam ediyor. Daha önce Mars yüzeyinde gizemli şekillerin fotoğrafını çeken ve bir de antik göl bulan araç, şimdi de Mars gezegeniyle ilgili yaygın bilinen bir gerçeğin aslında doğru olmadığını ortaya çıkardı.

GÜMÜŞİ BİR RENGİ VAR

Mars’ın yüzeyi, toprakta bol miktarda demir oksiti bulunması sebebiyle pas renginde, yani kızıl olarak görünüyordu. Ancak Curiostiy’nin geçtiğimiz ay yaptığı bir kazı sonrasında gezegenin renginin aslında kızıl değil, Ay benzeri gümüşi bir renkte olduğu ortaya çıktı. Söz konusu fotoğraf 24 Şubat’ta, Mars’taki Telegraph Zirvesi’nde çekildi. SHarp Dağı’nın yakınlarında bulunan Pahrump Tepeleri’nde bulunan kazı alanı, söz konusu bölgedeki 3 kazı alanından birisi. NASA’daki uzmanlar, söz konusu deliğin yaklaşık 10 kuruş büyüklüğünde olduğunu söylüyor.

Bilim insanları Mars gezegeninde bundan yaklaşık 4 milyar yıl önce büyük okyanuslar ve verimli topraklar bulunduğunu tahmin ediyor. Kazı sırasında toplanan toprak örnekleri sayesinde, Mars’taki okyanusların neden kuruduğu ve gezegenin neden çoraklaştığı anlaşılabilecek.