2015 Nobel Ekonomi Ödülü, Edinburgh doğumlu, 70 yaşındaki ünlü iktisatçı Angus Deaton'a verildi.

Yapılan açıklamada, Deaton'ın Nobel Ekonomi Ödülü'nü yoksulluk, refah ve tüketim üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı aldığı belirtildi. Princeton Üniversitesi Öğretim Üyesi 70 yaşındaki Deaton, gelir eşitsizliği, tüketim ve refah alanındaki çalışmaları ile biliniyor.

EKONOMİ POLİTİKALARININ GELİŞİMİNE KATKI SAĞLADI

Deaton'un geliştirdiği "İdeale Yakın Talep Sistemi"yle, mallar için her talebin bütün malların fiyatına ve bireysel gelirlere nasıl bağlı olduğunu, esnek, yine de basit bir yolla ortaya koyduğu ifade edildi. Nobel Komitesi kararını açıklarken, değişerek günümüze taşınan bu yaklaşımın, hem akademik dünyanın, hem de ekonomi politikalarının gelişiminde standard araçlar haline geldiğini belirtti.

Açıklamada, "Deaton, çalışmalarıyla başlangıç noktasının toplam gelir ve tüketim olduğu hakim tüketim teorilerinin günümüz ilişkilerini açıklayamayacağını gösterdi. Bunun yerine, kişilerin toplam gelire oranla çok daha farklı dalgalanmalar gösteren bireysel tüketimi bireysel gelire göre nasıl adapte ettikleri esas alınmalıydı" sözlerine yer verildi.

DHA

Nobel ödüllü iki Türk oldu ama...

Nobel ödüllü iki Türk oldu ama...