King's College London okulu tarafından yapılan araştırma sonucuna göre, sigara içen bireylerin erken yaşta şizofreniye yakalanma riski daha yüksek. Lancet Psychiatry isimli dergide yayınlanan araştırma, geçmişte yapılan 61 farklı araştırmanın ortak analiziyle ortaya çıkmış.

'NİKOTİN BEYNİ DEĞİŞİTİRİYOR OLABİLİR'

Araştırmacılar, nikotinin beyin hücrelerinde değişikliğe neden olabileceğini söylerken, yine de konuyla ilgili çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Sigara içmek uzun bir süredir psikozla ilişkilendiriliyordu ancak yaygın inanışa göre şizofreni hastaları sigara içmeye daha yatkındı çünkü halüsinasyonlar görmenin yarattığı stresle başetmenin bir yolu da sigara içmek olarak görülüyordu.



SİGARA İÇENLERDE GÖRÜLME RİSKİ DAHA FAZLA

King's College araştırmacıları, 14.555 sigara kullanıcısı ile 273.162 sigara içmeyen insanların verilerine göre analiz yapmış. Elde edilen bulgulara göre, psikoz geçirenlerin yüzde 57'si, ilk psikozlarını geçirdiklerinde sigara kullanıcısıymış.

Sigara içen herkesin şizofreniye yakalanacağı gibi bir veri elbette yok, ama şizofreni normal koşullarda her 100 kişiden birinde görülebilirken, sigara ile bu oran yüzde 2'ye çıkıyor. Ayrıca verilen bilgilere göre, sigara kullanıcılarında şizofreniye oratalama bir yıl daha erken rastlanıyor. Araştırmacılar sigaranın içindeki nikotinin beynin kimyasallarından olan dopamin seviyesini değiştirdiğini ve dopaminin psikozda önemli rol oynadığını söylüyor.


"Sigara içmek işten atılma nedeni değildir"