İngiliz fizikçi Profesör Hawking'in girişimi, uzayda yaşam arayışına destek veren en büyük proje olacak. Londra'daki Royal Society bünyesindeki "Breakthrough Initiatives" grubunun başlatacağı 100 milyon dolarlık projenin 10 yıl sürmesi beklenirken, proje dahilinde dünyaya en yakın olan 1 milyon yıldızdan alınan sinyaller dinlenecek.

CEVAPLANMASI GEREKEN EN BÜYÜK SORU

Projenin açılış konuşmasını yapan Hawking, dünya dışında yaşam olup olmadığı sorusunun yanıtını artık bulmak gerektiğini belirterek, "Evrende bizim ışıklarımızı izleyen ve bunların ne anlama geldiğini anlayabilen akıllı bir yaşam olabilir" dedi.



Bunun tam aksine, cansız bir kozmosda da bulunabileceğimizi anlatan ünlü profesör, yine de cevaplamamız gereken en büyük sorunun bu olduğuna dikkat çekti.

'Canavar' karadelikler

'Canavar' karadelikler


EN KAPSAMLI UZAY TARAMASI

Bu girişimin bugüne kadar dünya dışında yaşam arayan en büyük bilimsel çalışma olduğu kaydedilirken, daha önceki programlardan 10 kat daha kapsamlı bir uzay taraması yapılacağı açıklandı. Çalışmaya dünyanın en güçlü iki teleskobu da dahil ediliyor ve beş kez daha fazla radyo dalgası, 100 kat daha hızlı taranacak.



"GEREKLİ TEKNOLOJİYE SAHİBİZ"

Dünya dışı zeka belirtilerinin araştırılması için uygun teknolojinin olduğunu söyleyen, girişimin kurucusu ABD merkezli yüksek teknoloji milyarderi Yuri Milner, insanlığın en büyük sorusu 'Uzayda yalnız mıyız?' sorusunu mevcut teknoloji sayesinde cevaplayabileceğimizi belirtiyor.



"IŞIKLARIN ARKASINDAKİ AKLI ANLAMAK GEREK"

Evreni tam olarak anlayabilmek için atomlarla ilgili çok şey öğrenilmesi gerektiğini savunan Hawking, "Atomları bağlayan gücü, zaman ve uzayın şeklini, yıldızların doğum ve ölümlerini, galasi ve kara deliklerin sırrını çözmemiz gerekecek" şeklinde konuştu.



Yine de bu verilerin bile yeterli olamayacağı görüşünde olan profesör, ""Bu ışıkları anlamak için hayat hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir, o ışıkların arkasındaki aklı anlamanız gerekir." dedi.

Plüton'a ilk adım

Plüton'a ilk adım



Evrenin sonuna dair teoriler

Evrenin sonuna dair teoriler