1 Kasım 2015 Genel Seçim sonuçları henüz resmi olarak açıklanmazken, dünya basını AKP'nin tek başına iktidar olabilecek çoğunluğu yakaladığını belirtti.

"AKP TEK BAŞINA İKTİDAR"


İngiliz uluslararası yayın organı BBC, ilk verilere göre kritik seçimler sonrası AKP'nin tek başına iktidar koltuğuna oturacağını yazdı.

BBC'nin Anadolu Ajansı'na dayandırdığı verilere göre, yüzde 50 oy oranıyla AKP'nin tek başına iktidar olduğu belirtildi.



Fransız haber ajansı Agence-France Presse (AFP), ilk sonuçlara göre, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan AKP'nin kritik seçimleri önde götürdüğünü" bildirdi. Ajans, "Türk medyasına göre, AK Parti tek başına hükümet kurması bekleniyor" ifadesini kullandı.

Al Jazeera, Türkiye genel seçim sonuçları manşetten okuyucularıyla paylaştı. Haberde, Türkiye'deki kritik erken seçimde ilk verilere göre AKP'nin oyların yüzde 50'sini alarak tek başına iktidar olabileceği yazdı.


"BÖLÜNMÜŞ TÜRKİYE'NİN ERKEN GENEL SEÇİMİ"


France 24, "Bölünmüş Türkiye'nin erken seçimi" başlığıyla verdiği haberde, Türkiye'nin kritik parlamento seçimlerinde sandıkların kapandığını duyurarak, 1 Kasım erken seçimlerinin ekonomik korkular ve güvenlik tehdidi altında yapıldığını yazdı.



Seçimlerin 5 ay içinde ikinci kez yapıldığını hatırlatan France 24, AKP'nin 2002'den beri süren iktidarlığını Haziran seçimlerinde kaybetmesinin ardından bu seçimle yeniden tek başına iktidar olacağını yazdı.

"HALK ERDOĞAN'IN OTORİTER REJİMİNDEN KORKUYOR"


Telegraph, seçimlerin şu anki gidişatına göre Türkiye'nin derinden bölünmüş ve anlaşmazlığın içine batmış halinin devam edeceği yorumunu yaptı.



Tüm dünyanın gözünün, NATO'nun önemli bir müttefiki ve IŞİD'e karşı savaşta önemli bir ortak olan Türkiye'nin üzerinde olduğunu belirten gazete, ülkede pek çok kişinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın otoriter rejiminden korktuğunu belirtiyor.


Guardian gazetesi ise sandık sonuçlarını oy verme işlemi tamamlandıktan sonra seçime özel hazırladığı ‘canlı blog’ sayfasıyla aktarmaya devam ediyor. Hazırlanan sayfada, Türkiye’de farklı siyasi partilere destek veren sosyal medya kullanıcılarının seçim sonuçlarına yönelik görüşlerine yer veriliyor.



Seçim sonuçlarına ilişkin verilen haberde ise “Erdoğan’ın AKP’si, çoğunluğu geri kazanmış gibi görünüyor. Ana muhalefet CHP, koalisyon ihtimalinin kalmadığını kabul etti. HDP, yüzde 10 barajını düşürmemek için mücadele ediyor.” ifadeleri kullanıldı.

AK PARTİ MECLİSTEKİ ÇOĞUNLUĞU GERİ KAZANDI


Daily Mail gazetesi de son dakika olarak geçtiği haberde, “Türkiye’nin iktidar partisi AK Parti, meclisteki çoğunluğu geri kazanmış ve tek başına hükümet kuracakmış gibi görünüyor.” denildi.