Türkiye başta olmak üzere dünya genelindeki eylemler kâr etmedi. Tayland yetkilileri, ülkelerine sığınınan Uygur'ları Çin'e verdi.



Tayland Hükümet sözcüsü vekili Tümgeneral Weerachon Sukhonthapatipak, AA muhabirine telefonla yaptığı açıklamada, Çin'den geldikleri belirlenen 90 Uygur'un yönetmeliğe uygun olarak Çin'e geri gönderildiğini belirtti.

Sözcü Weerachon, Tayland hükümetinin 2 Temmuz'da 173 Uygur'u Türkiye'ye gönderdiğini doğruladı.

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTÜ DE ELEŞTİRMİŞTİ

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Tayland hükümetinin Uygurları Çin'e iade etmesini eleştirdi. HRW Tayland temsilcisi Sunai Phasuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çin'de ciddi insan hakları ihlalleriyle karşılaşabilecek Uygurların iade edilmesinin uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledi.

Sunai Phasuk, "Taylandlı yetkililer, ülkelerinde bulunan yabancıları iade ederken oradaki insani durumu genellikle göz önüne almıyorlar. Bunu geçmişte Rohingyalara ve Hmonglara da yapmışlardı" dedi.

Uygurların Çin'e iade edileceği iddiaları üzerine dün gece çok sayıda kişi Tayland'ın İstanbul Konsolosluğu önünde toplanmıştı. Konsolosluğu taşlayan 9 kişi gözaltına alınmıştı.

TÜRKİYE'DEN TAYLAND'A TEPKİ

Gelişmeler üzerine Türk Dışişleri de Tayland'a tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada  "Tayland’da gözaltında bulunan 115 Uygur Türkü soydaşımızın kendi istekleri ve hür iradeleri hilafına üçüncü bir ülkeye gönderilmesini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz.

Geri göndermeme ilkesi, 1951 tarihli Mültecilerin Hukuki Statülerine İlişkin Sözleşme ile 1984 tarihli İşkence ve Diğer Zalimane, Gayri İnsani veya Küçültücü Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşme'de açıkça düzenlenen, yalnızca mülteci veya benzeri statüdeki kişiler için değil sınırdışı veya iade edilme gibi zorla geri gönderme hallerinde de yaşam hakkı ihlali veya işkence görme riski olan herkes için geçerli temel bir uluslararası hukuk ilkesidir.

Tayland ve ilgili uluslararası kuruluşlar nezdinde yaptığımız müteaddit girişimlere rağmen, Tayland Hükümetinin uluslararası insani hukuka da aykırı bu davranışını kınıyoruz.

Soydaşlarımızın akıbeti, ülkemizce ve uluslararası toplum tarafından yakınen ve dikkatle izlenmeye devam edilecektir." ifadelerine yer verildi.



Tayland konsolosluğuna saldırı!

Tayland konsolosluğuna saldırı!