17. AB- Ukrayna Zirvesi için Kiev'e gelen Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker,Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Başbakan Arseniy Yatsenyuk ile  AB ve Ukraynalı diğer yetkililerin katılımıyla gerçekleştirilen zirvede,AB ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin yanı sıra doğudaki durum ve ülkede yapılması öngörülen reformlar ele alındı.

Zirvede konuşan Poroşenko, AB ülkelerinin imzalanan Ortaklık Anlaşması'nı parafe etmeyi en kısa zamanda tamamlayacağını umut ettiklerini kaydetti. Poroşenko, Avrupa Birliği'ni, yakın zamanda tüm kriterleri yerine getirecek olan Ukrayna'yı AB üyeliğini tanımaya çağırdı.

Devlet Başkanı Poroşenko, ülkesinin AB üyesi olmak gibi stratejik bir yön belirlediğini ve bu hedefinde kararlı olduğunu kaydederek, "Bundan dolayı 5 yıl içerisinde AB ile Ortaklık Anlaşması'nı verimli bir şekilde hayata geçirmemiz ve tüm kriterleri yerine getirerek, AB üyeliği için başvuru yapmamız gerekir" ifadesini kullandı.

Zirvede konuşan Başbakan Arseniy Yatsenyuk da 1 Ocak 2016 itibarıyla  Ukrayna ileAB arasındaki serbest ticaret bölgesinin çalışmaya başlayacağını umut ettiklerini kaydederek, "Bu görüşmelerin ardından, Ukrayna ile AB arasındaki serbest ticaret bölgesinin çalışacağına kimsenin kuşkusu olmayacaktır. Ukrayna hükümeti, ülkenin geleceğine temel oluşturacak zorlu reformların verimli ve doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi için elinden geleni yaptı." diye konuştu.

Konuşmasına Ukraynaca başlayan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk da, ülke vatandaşlarının egemen, çağdaş ve özgür Ukrayna için yolsuzluklardan arındırılmış ve adalet ile yönetilen geleceğine can verdiğini kaydetti. Tusk, ülkenin ihtiyaçlarının araştırılarak tespit edilmesi için AB'nin değerlendirme heyeti göndereceğini ifade ederek, bu heyetin hazırlayacağı raporun ardından, buna göre ülkeye destek sağlanacağını dile getirdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker da, Ukrayna ile AB'nin 1 Ocak 2016 itibarıyla serbest ticaret bölgesine geçiş süresini ertelememesi gerektiğini kaydederek, her iki tarafın da bu konuda kararlı olduğunu vurguladı. Juncker, bunun için Ukrayna'da gereken reformların yapılması gerektiğini de dile getirdi.