FOTO: DHA


Ali GÜLEN /FRANKFURT

Alman Die Welt gazetesi, “Türkiye için kara gün. Çağdaş Türkiye’nin artık başı sağolsun” diye yazdı. Bild Gazetesi, “Türkiye, otoriter rejime mi gidiyor?” başlığıyla Erdoğan’ın fotoğrafını kullandı.

AKP’nin beklenmedik zaferi Avrupa basınında birinci haber oldu. İlk sonuçlardan itibaren sonuçları duyurmaya başlayan yazılı ve görsel basın, “Erdoğan, kaybettiği gücü geri aldı. Kürtler’in partisi barajı zor geçti” başlıklarını kullandı.

Almanya’nın ağırlıklı iki gazetesi Die Welt ile Bild’den haberler yorum/analiz şeklinde verildi. Die Welt, “Türkiye için kara gün” başlığını attı ve “Normal durumlarda AKP’nin seçim zaferinin kutlanması gerekirdi ama Türkiye için bu söz konusu değil. Artık gelecekte barış ve özgürlükten söz etmek zor. Çağdaş Türkiye’nin başı sağolsun” altbaşlığını kullandı.

BÖYLE OLSA, TEBRİK EDERDİK...


Die Welt, şunları yazdı:

“Türkiye’nin işleyen bir demokrasiye ve hukuk devletinin hakim olduğu bir sisteme sahip olması arzulanan bir şey. Ancak böyle olursa, AKP’nin seçim zaferi kutlanabilirdi. Ancak şimdi kutlanamıyor. Tek yanlı kullanılan demokrasi de cumhurbakanı yetkilerini çoktan aşmasaydı, sonuçları beğenmeyip yeniden seçime zorlamasaydı, medyanın çok büyük bir bölümünü birebir propaganda amaçlı kullanmasaydı, bir başbakan ülkedeki en büyük terör saldırısından sonra oylarının artmasından sevinmeseydi, bir kaç puan oy için barış süreci bitirilmeseydi, zafer kutlanırdı...”

AYDIN-ÇAĞDAŞ KESİME BAŞSAĞLIĞI


Gazete ayrıca, Cumhurbaşkanı’nın ülkedekileri “Biz ve onlar” diye böldüğünü, inananlar- inanmayanlar ayrımı yaptığını, bölünmeleri derinleştirdiğini savundu. Tüm bunların olmaması durumunda AKP’nin tebrik edilebileceğini ve Merkel’in de seçimler öncesi AKP’ye yardımının eleştirilmeyeceğini belirten gazete, “Türkiye’nin aydın- çağdaş kesimine başsağlığı diliyoruz” dedi.

BILD: OTORİTER REJİME DOĞRU


Bild gazetesi, “Türkiye otoriter bir rejime mi gidiyor?” başlığıyla verdiği haberinde, “Erdoğan’ın partisi yeniden çoğunluğu aldı. Sultan kazandı. İslamcı- tutucu parti, yeniden çoğunluğu ele aldı. Erdoğan bu sonuçla, monarşik bir güce ulaştı, artık herşeyi tek başına belirleyebilir” sözlerini kullandı. CDU’nun Dış Politika uzmanı Karl Georg Wellmann’ın, “İç politikada bu sonuçlarla Türkiye otoriter bir rejime gider. Erdoğan zaten her geçen gün ülkeyi demokratik değerlerden uzaklaştırıyordu” görüşüne yer verildi. Türkiye’deki bu sonuçların, göçmen konusu ve AB ilişkileri ile ilgili olası sonuçları da analiz edildi.

FAZ: ‘ALLAH-U EKBER’ DİYE KUTLADILAR


Frankfurter Allgemeine Zeitung da, AKP’nin zaferine yer verdi ve Başbakan Davutoğlu’nun Konya’daki konuşmasının “Allah-u Ekber” sesleriyle kesildiğini yazdı. Gazete ayrıca, son beş ayda Türkiye’de yaşanan olayları da ayrıntılı olarak duyurdu.
İsviçre ve Avusturya gazeteleri de, “İslamcı- tutucu parti AKP, çoğunluğu yeniden kazandı” başlığını kullandı. Gazeteler, ajanslardan gelen haberlere geniş yer verdi. Bazı gazeteler, Erdoğan’ın oy kullanırken fotoğraflarını kullandı.