Tarık YILMAZ/BERLİN

Federal İçişleri Bakanlığı verilerine göre; 2015 yılı içinde sığınmacı barınaklarına 689 saldırı gerçekleşti. Bu saldırıların 49’u kundaklama olarak kayıtlarda yer aldı. Irkçı saldırılar geçen yıla göre yüzde 300 oranında arttı. Rakamlar, ülke nüfusunun yüzde 17’sinin yaşadığı başkent Berlin’de tüm ırkçı saldırıların yüzde 47’sinin gerçekleştiğini gösteriyor.

2014 yılında Dresden kentinde ortaya çıkan ve her pazartesi eylem düzenlemeye devam eden İslam ve göçmen karşıtı PEGİDA (Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar) ırkçı saldırıların artmasının sebebi olarak görülüyor. Berlin’deki Antifaşist Basın Arşivi ve Eğitim Merkezi’nin (apabiz) yaptığı araştırmalar ise farklı sonuçlar ortaya koyuyor. Apabiz’e göre; 24 Kasım 2015’e kadar mültecilere 747 saldırı düzenlendi. Bu saldırılar içinde yaralama ve kundaklama yani öldürmeye teşebbüs başı çekiyor.

"RESMİ VERİLER YETERLİ OLMUYOR"


Apabiz'de eğitim ve politika alanında çalışmalar yapan Özge Pınar Sarp, ırkçı saldırılara ve gösterilere dair sayıların büyük farklılık gösterdiğine dikkat çekti. Saldırıların aşırı derecede arttığını belirten Sarp, “Medyada çıkan haberlerde Almanya İçişleri Bakanlığı ya da Federal Kriminal Dairesi'nin açıkladığı resmi rakamlar kullanılıyor. Ancak bu verilerle nitelikli bir tartışma çoğu zaman ortaya çıkmıyor. 12 Ekim 2014'te, yani bundan bir yıl önce Rostock'ta Gross Lüsewitz yerleşim biriminde bir sığınmacı barınağına iki adet molotof kokteyli fırlatıldı. O dönem için barınağa 8 sığınmacı aile yerleştirilmişti. Şüpheliler aylar sonra yakalanabildi ve Ağustos 2015'ten beri tutuklular. Savcılık sanıklara öldürmeye teşebbüs suçlamasıyla dava açtı. Resmi rakamlara bu olay dahil edilmedi” dedi. Mülteci barınaklarına düzenlenen saldırıların artmasının ırkçı yürüyüşlere ve kamuoyunda mültecilere karşı yürütülen tartışmalara bağlı olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Sarp, şunları söyledi:

"LİSTEDE HALA EKSİK SUÇLAR VAR"


“2015 yılının ilk yarısında sığınmacı barınaklarına karşı sağcı saiklerle işlenen suç olayları sayısı 173. Bu rakam 2014 yılının ilk yarısında 75'ti, yani iki katını aşmış durumda. Ekim ayında açıklama yapan İçişleri Bakanı De Maiziere, bu yıl 490'dan fazla suç olayının (yaralanma, öldürmeye teşebbüs, kundaklama gibi) olduğunu söyledi. De Maiziere'nin bu açıklaması 2015 yılı üçüncü çeyreğinde görülen saldırıların daha önceki aylarla karşılaştırıldığında tekrardan iki katından fazlaya çıktığına işaret ediyor. Buna rağmen yine de resmin tümüne ulaşılmış değil. Federal İçişleri Bakanlığı'nın listesinde hala eksik olan suçlar var. Federal Hükümet'in aşırı sağcı yürüyüşlere dair verilerine bakıldığında, güncel olan bu yürüyüşlerin çoğunun resmi rakamlara girmediği, doğrudan göz ardı edildiğini gösteriyor. Resmi rakamlara göre Ekim 2014-Mart 2015 arasında Berlin'de aşırı sağcı üç toplantı bildirildi. apabiz'in yaptığı araştırmalar sonucu ulaştığı sayı ise 56 toplantı ve yürüyüş. Bu farkın ortaya çıkmasının nedeni ise Federal Hükümet'in her hafta düzenlenen Bargida toplantı ve yürüyüşlerini aşırı sağcı toplantılar olarak sınıflandırmaması; böylece bu gösterilere dair veriler dikkate alınmıyor.”

1 MİLYON KİŞİYİ AŞABİLİR


Öte yandan Almanya'daki sığınmacıların artışı da devam ediyor. Kasım ayında ülkeye giriş yapanların sayısı 180 bini buldu. Ekim ayında yapılan açıklamada 758 bin kişinin sığınmacı olarak kaydedildiği belirtilmişti. Son rakamlarla birlikte 2015 için öngörülen 800 bin sığınmacı rakamı aşıldı. Yıl sonuna kadar bu sayının 1 milyonu geçmesi bekleniyor. Almanya'da en çok kayıt altına alınan sığınmacıları, Suriye'den gelenler oluşturuyor. Arnavutlar ikinci, Iraklılar üçüncü, Afganlar dördüncü, Sırplar beşinci ve Eritreliler altıncı sırada yer alıyor.