Ali GÜLEN /FRANKFURT

Ankara'nın şimdiye kadar üzerini örttüğü anlaşmadan AKP'li yeni zenginlerin yararlandığı ve anlaşmanın uygulamaya sokulduğu Hessen Eyaleti'nde yatırımlar yapan, şatolar alan yeni zenginlere oturma izinleri verilmeye başlandı.

Türklere vize koymak ve serbest dolaşımına sınır getirmek için çırpınan Almanya'nın, meğerse böyle bir hakkı olmadığı, tam tersine Atatürk zamanında "Türkler'e özel yerleşim hakkı" tanıyan bir anlaşmayı imzaladığı ortaya çıktı. Alman hükümetinin sonradan görüp tozlu raflardan indirdiği 12 Ocak 1927 tarihli anlaşmayı (Niederlassungsabkommen) ilk uygulayan eyalet ise, Hessen oldu. Anlaşma'dan ilk yararlanmaya başlayanlar da, bu ülkede şatolar alan ya da çeşitli yatırımlar yapan AKP'li zenginler oldu.

'ABD'nin Almanya filosu İncirlik'e kaydırılacak'

'ABD'nin Almanya filosu İncirlik'e kaydırılacak'

DIŞİŞLERİ'NİN HABERİ YOK

1 milyon Euro'nun üzerindeki yatırımla şirketler kurup oturma izni alanların bir kısmının Ankara'dan olduğu belirtiliyor. Son iki yıldır, Türkiye'den Almanya'ya bu amaçla sermaye akışının patlama yaptığı öğrenildi. Türk avukat ve noterlerin bir kısmı sadece bu işle uğraşıyor. Türk Dışişleri Bakanlığı'nın ise, bu anlaşmayla ve içeriğiyle ilgili henüz net bir çalışmasının olmadığı, dahası Ankara'da bir çok kimsenin varlığı bile bilmediği sanılıyor.
İşin ilginç yanı bu anlaşma halen geçerli ve 1952 yılında da, yeni kurulan Federal Almanya Cumhuriyeti tarafından onaylanmış durumda. Avrupa Birliği anlaşmaları ile getirilen şartları da aşacak nitelikteki bu ikili anlaşmayı uygulamada Ankara'nın isteksiz davrandığı, konunun ilk kez 2008 yılında o da Almanya'daki bir dava nedeniyle gündeme geldiği açıklandı.

TÜRKLER'İN ÇIKARI ÖN PLANDA

Anlaşma her iki ülke açısından da yürürlükte ve Alman kamu yararından öte, Türk vatandaşlarının kişisel çıkarlarını ön planda tutuyor. Anlaşma, yeterli düzeyde bir Almanca şartı ile bu işten ekmeğini kazanabilme şartını getiriyor.

Türk vatandaşlarının şahsi çıkarının öncelikli olmasını öngören ve Alman kamu yararını aramayan anlaşma, serbest meslek sahipleri, sanatçı, avukat, vergi danışmanı, gazeteci, hekim gibi meslek sahipleri ile bakım konusunda uzman kişileri kapsıyor. Almanya'nın diğer eyaletlerinin ise, "Alman hükümetinin uygulama talimatı"nı 2009'dan beri gizlediği ortaya çıktı.

Almanya'dan vatandaşlarına Türkiye uyarısı

Almanya'dan vatandaşlarına Türkiye uyarısı