Foto: Reuters

AB'nin başlatacağı Sophia adlı operasyonda savaş gemileri, insan kaçakçılığı için kullanıldığından şüphelenilen tekneleri durdurabilecek, ekipler teknelere binebilecek ve teknelerin yönü değiştirebilecek. AB şimdiye kadar izleme ve kurtarma operasyonlarına odaklanmıştı.




Foto: Reuters


Resmi verilere göre, bu yıl içinde şimdiye kadar 130 binden fazla göçmen Afrika kıyılarından yola çıkarak Avrupa'ya geçti. Bu yolculuklar sırasında 2700'den fazla kişi ise boğularak yaşamını yitirdi. Avrupa'ya göçmen akışı, AB ülkelerinde krize neden olurken, üye ülkeler soruna çözüm arayışı içinde.

Foto: Reuters


En ölümcül yolculukların Libya'dan İtalya'ya yapılanlar olduğu belirtilirken, son günlerde en yoğun geçişler ise Türkiye'nin Ege kıyılarından Yunanistan'a yapılıyor.

SAVAŞ GEMİLERİ TEKNELERİN PEŞİNE DÜŞECEK

Avrupa Birliği'nin başlattığı operasyonun ilk safhası Haziran ayında gerçekleştirilmişti. Bu operasyonda savaş gemileri, insan kaçakçılığı için kullanılan tekneleri izlemiş ve Libya'dan İtalya ve Malta'ya insan kaçaklığının nasıl yapıldığını gözlemlemişti. Operasyonun ikinci safhası Sophia adını, Ağustos ayında Libya açıklarında kurtarılan bir annenin bir AB gemisinde doğurduğu bebeğinden alıyor.

Foto: Reuters


Operasyonun Libya kara sularında da faaliyet göstermesi hedeflenirken, AB'nin Libya veya BM Güvenlik Konseyi'nden onay alması gerekiyor.


TÜRKİYE'YE YÖNELİK EYLEM PLANI

Avrupa Birliği, Suriyeli göçmenlerin Avrupa'ya akışını durdurmak için bir eylem planı taslağı hazırlayarak Türkiye'ye sunmuştu. AB ile Türkiye'nin taslak üzerine görüşmelerini sürdürdüğü belirtiliyor. Planda Türkiye'ye fon desteği ve vize kısıtlamalarının hafifletilmesi gibi maddeler yer alıyor.

Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye'deki iç savaşa müdahalesi nedeniyle milyonlarca Suriyelinin daha ülkelerinden ayrılabileceğini savunarak henüz eylem planı taslağını kabul etmedi.

Foto: Reuters


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AB liderleri, önümüzdeki günlerde taslak eylem planını sonlandırma konusunda anlaşırken, AB'nin eylem planı taslağındaki belli başlı önerileri şu şekilde:

- Türkiye'ye, Suriye ve Irak'tan gelen mültecilerin ihtiyaçlarını giderebilmesi için 1 milyar Euro'ya kadar destek verilmesi.
- Hali hazırda Türkiye'de bulunan mültecilerin yeniden iskânı.
- Türk sahil savunmasının insan kaçakçılarıyla mücadele için güçlendirilmesi.
- AB'ye seyahat eden Türk vatandaşlarının vize kısıtlamalarının kaldırılması için planlar yapılması.

BBC

Financial Times: AB, Erdoğan'ı göçmenler konusunda ikna etmeye çalışacak

Financial Times: AB, Erdoğan'ı göçmenler konusunda ikna etmeye çalışacak