Aslan Cecil’in katledilmesini izleyen birkaç ay boyunca, protestolar ve imza kampanyalarına rağmen birçok ülke avcılık ve av ganimetleri konusunda kararlı adımlar atmaya yanaşmamıştı. Ancak bazı ülkeler bu olayın ardından av ticaretini yasaklama kararı almıştı. Aralarında Avustralya ve Botsvana gibi ülkelerin de bulunduğu kısa listeye Fransa da dahil oldu ve aslan avı ticareti yasaklandı.



Aslan avı ticaretine dair hiçbir iznin yasa önünde geçerliliği kalmazken, çevre bakanı Ségolène Royal yasağın diğer türler için de geçerli olabileceğini belirterek, “Bu konuyu Avrupa Birliği ülkeleri ile görüşecek ve tartışmaya açacağız.” dedi.



Fransa başta olmak üzere, Avrupa ülkelerinde av ticaretine katılım yoğun olduğu için Fransa’nın kararı, yasağın genişlemesi için büyük önem taşıyor. Bilim insanları ise, avcılık ve yaşam alanının yok edilmesine bağlı olarak, orta ve batı Afrika’da aslan popülasyonunun gelecek 20 yılda yarıya ineceğini belirtiyor.


CECIL


Zimbabwe'de koruma altında olan ve siyah yelesiyle sadece ülkenin ve Afrika'nın değil, tüm dünyanın sembolü olan 13 yaşındaki aslan Cecil, 1 Temmuz'da av ticaretiyle ülkeye gelen bir kişi tarafından vurularak öldürülmüştü. Olay tüm dünyada geniş yankı uyandırırken, Cecil'i vuran kişinin Amerikalı bir diş doktoru olduğu ortaya çıkmış ve katilin cezalandırılması için pek çok kampanya başlatılmıştı.