Başknet Pekin'in Tiananmen Meydanı'nda 70 pare top atışıyla başlayan törene 12 bin asker ve 200 uçak katılırken, Pekin yönetimi törende nükleer başlık da takılabilen füzelerinden bombalarına tüm yeni silahlarını sergiledi.



Çin medyası törendeki silahların yüzde 80'den fazlasının ilk kez kamuoyunda sergilendiğini bildirdi.



ASKER SAYISI 300 BİN AZALTILACAK

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping törende yaptığı konuşmada, Japonya'nın 70 yıl önce ülkesine saldırdığını hatırlatarak, düşmanlarını azimle yenilgiye uğratanları saygıyla andığını söyledi.



Japonya'ya karşı elde ettikleri zaferin ülkesinin önemli bir güç olarak dünya sahnesine çıkmasını sağladığını belirten Xi, asker sayısını 300 bin azaltacaklarını da açıkladı.



Törene Rusya lideri Vladimir Putin dahil 30'dan fazla devlet ya da hükümet başkanının da katılırken, Batılı ülke liderlerinin katılmamaları dikkat çekti.



DÜNYANIN EN BÜYÜK ORDUSU

Yaklaşık 2 milyon 300 bin askerle dünyanın en büyük ordusuna sahip olan Çin, aynı zamanda ABD'nin ardından savunma bütçesi en fazla ikinci ülke olma özelliğini taşıyor.



1937'de Japonya tarafından işgal edilen Çin'de, sekiz yıl süren savaş sonucunda 14 milyon Çinli hayatını kaybetmiş ve savaş Japonya'nın yenilgisi ile sonlanmıştı.



ÇİN GEMİLERİ ULUSLARARASI SULARDA

Öte yandan, ABD Çin'e ait beş savaş gemisinin ilk kez Bering Denizi'nde devriye gezdiklerini doğruladı. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Çin gemilerinin Rusya ile ABD'nin Alaska eyaleti arasındaki uluslararası sularda görüldüklerini söyledi. Çin'in niyetini anlamadıklarını belirten Earnest, Pentagon'ın gelişmeleri yakından takip ettiğini kaydetti.



Pekin yönetimi son yıllarda, doğal kaynaklar bakımında zengin olan Kuzey Kutup Bölgesine ilgisini artırmış ve 2013'te Kuzey Kutup Konseyi'nin kalıcı gözlemcisi olmuştu.
Barack Obama ise dün üç günlük Alaska turu sırasında Kuzey Kutup Bölgesi'ni ziyaret eden ilk ABD Başkanı olmuştu.