ABD merkezli haber sitesi VICE News gazetecileri, İngiliz gazeteci Jake Hanrahan ve Philip Pendlebury ile tercümanları Muhammed İsmail'in dün Diyarbakır'da tutuklanmaları, İngiliz gazetelerinin ilk baskılarına yetişmemiş olsa da haberi sitelerinde duyuran gazeteler, Türkiye'ye tepkilerini dile getiriyor.

Independent gazetesi üç kişinin, "bir terör örgütüne yardım etmek" ile suçlandığını belirtirken, gazetecilerin hangi, terör örgütüne yardımcı olmakla suçlandığının belirtilmediğini yazıyor. Haberde, "Türkiye'nin Kürt bölgelerinde habercilik yapan gazeteciler için tutuklanmak ya da gözaltına alınmak, alışılmamış bir şey değil. Ancak gazetecilerin terörle bağlantılı suçlarla itham edilmeleri ender görülen bir durum" ifadeleri yer alıyor. Türkiye'de son dönemde ifade özgürlüğünün büyük saldırı altında olduğuna vurgu yapılırken, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yönetiminde hükümet devlete yönelik eleştirileri önlemek için medyaya sansür uyguluyor, gazetecileri tutukluyor, Twitter ve YouTube gibi internet sitelerine erişimi engelliyor" deniliyor.



PKK ile 1980'lere dayanan çatışmaların yazın başında yeniden alevlendiğini belirten Independent gazetesi, resmi medyaya göre Temmuz ayından bu yana 60 kadar asker, polis ve köy korucusu ile 90 Kürt isyancının öldürüldüğünü yazıyor. Gazete, son dönemde yaşanan çatışmaların, iki buçuk yıllık barış sürecinin olumlu etkilerini tersine çevirdiğinin altını çiziyor.

Daily Telegraph gazetesi ise haberle ilgili kısa bir özet geçerek İngiliz gazeteciler ile Iraklı tercümanlarının, IŞİD adına terör faaliyetinde bulunmakla suçlandıkları bilgisine yer veriyor. Haberde ayrıca, üç kişiyle birlikte gözaltına alınan Türk şoförün daha sonra serbest bırakıldığı belirtiliyor.

ABD'den Türkiye'ye tutuklanan İngiliz gazeteciler için çağrı

ABD'den Türkiye'ye tutuklanan İngiliz gazeteciler için çağrı


Guardian yazarı Roy Greenslade de gazetenin internet sitesindeki yazısında, güvenlik güçlerinin gazetecileri önce akreditasyonları olmadan çalıştıkları gerekçesiyle gözaltına aldıklarını daha sonra ise IŞİD'i desteklemekle suçladıklarını yazıyor. Aynı zamanda Londra'daki City Universitesi'nin gazetecilik bölümünde profesör olan Greenslade, basın özgürlüğü için faaliyet gösteren kuruluşların gazetecilerin serbest bırakılmalarını talep ettiklerini duyuruyor.

Bu kuruluşlar arasında, tutuklamaları kınayan Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü), Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) ve Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ).de var. Greenslade, yazısında bazı kuruluşların açıklamalarına da yer vermiş:

Uluslararası Af Örgütü: Türk yetkililerin suçlamaları asılsız, şok edici ve tuhaf. Gazetecilerin bu önemli haberi takip etmeleri son derece uygundur.

Zeynep Oral (PEN Türkiye Başkanı): Gazeteciler için Türkiye'de çalışmak giderek zorlaşıyor. İfade özgürlüğüne ve gerçekleri bilme hakkına en fazla ihtiyaç olduğumuz dönemden geçiyoruz. Adaletin yerini bulması ve görevlerini yapan gazetecilerin derhal serbest bırakılmaları çağrısında bulunuyoruz.



Maureen Freely (PEN İngiltere Başkanı): Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdogan son yıllarda medyaya baskı altına alma konusunda inanılmaz girişimlerde bulundu. Erdoğan her tür eleştirel yayını yok etmeye yönelik girişimlerini yoğunlaştırdı. Özellikle de, nüfusun büyük çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu ülkenin güneydoğusunda artan çatışmalarla ilgili yayınları.."

Nina Ognianova (CPJ Avrupa ve Orta Asya Programı Direktörü): Türkiye'nin güneydoğusunda güvenlik güçleri ile ayrılıkçı Kürtler arasında yeniden başlayan çatışmalar, gerek ülke içinde gerek ülke dışında kamuoyunun ilgisini çekmektedir. Hanrahan, Pendlebury ver meslektaşları serbest bırakılmalıdır.

Sözcü'nün kampanyası BBC'nin canlı yayınında!

Sözcü'nün kampanyası BBC'nin canlı yayınında!