Özellikle son günlerde tüm dünyanın bir numaralı gündemi haline gelen göçmen konusu, tüm ülkelerde tartışılmaya devam ederken, pek çok ülkenin vermediği desteği bazı bireysel kuruluşlar vermeye başladı.



YILIN 6 AYI DEVRİYE GEZEREK GEÇİYOR

Malta'da yaşayan Catrambone ailesinin başlattığı Denizdeki Göçmenlere Yardım İstasyonu (MOAS) projesi kapsamında şu ana kadar Akdeniz'de 10 binden fazla mültecinin hayatı kurtarıldı.



Projeyi hayata geçirmek için 8 milyon dolar harcayan Christopher Catrambone ve ekibi, yılın 6 ayını denizlerde göçmen kurtarmak için devriye gezerek geçiriyor.



"BU İNSANLARIN BAŞKA ŞANSI YOK, YARDIM ETMEK ZORUNDAYIZ"

Ailenin kızı Maria Luisa Catrambone, "Eğer denizde birinin boğulduğnu görürseniz, öylesine arkanızı dönüp gidemezsiniz. O insanlara yardım etmek gerekir, gerçekten yardıma ihtiyaçları var " diyerek insanları bu konuda daha duyarlı olmaya çağırıyor.



"4-5 yaşlarında çocuklar görüyorum, bu çocukların normal şartlarda oyun oynaması, çocukluğun tadını çıkartıp mutlu olması gerekir. Onun yerine küçücük çocuklar, bu botlarda deniz üzerinde hayat mücadelesi veriyor. Çünkü aileleri biliyor ki tek şansları bir şekilde Avrupa'ya ulaşmak, bunun dışında başka seçenekleri yok" diyen Catrambone, Avrupa ülkelerinin bu insanlara kucak açması gerektiğini savunuyor.



ÖLÜM ORANI GEÇEN YILA ORANLA 30 KAT ARTTI

Geçen sene Avrupa Birliği(AB)'nin arama ve kurtarma bütçesini 3'te 2 oranında düşürmesinin ardından; Ocak ayından beri ölü sayısının, geçen yılın aynı dönemine kıyasla 30 kat daha yüksek olduğu açıklandı. MOAS ekibi ise, AB'nin yardım eksikliğinin yarattığı boşluğu doldurmaya çalışıyor.



ARAMA ÇALIŞMALARINDA DRONE'LAR KULLANILIYOR

Bu sene, Sınır Tanımayan Doktorlar ile anlaşan MOAS, 40 metrelik gemilerinde hem doktorları hem de gönüllü çalışan kurtarma ekibini hazır bekletiyor.



Zor durumda olan göçmen gemilerinin yerini 'drone'larla tespit eden ilk ve tek kuruluş olduklarını belirten ekip, bu durumun diğer gemilere göre kendilerine büyük avantaj sağladığını belirtiyor.



Geçen sene sadece 2 ay içinde 3 bin mültecinin hayatını kurtaran MOAS, insanların denizde ölümleri sona erene kadar kurtarma görevine devam edeceklerini ifade ediyor.



KURULUŞA TÜM DÜNYADAN BAĞIŞ YAPILIYOR

Kuruluşun kurtarma oparasyonlarına devam edebilmek için aylık gideri 500 bin dolar. Bu nedenle ekip başlattıkları kurtarma operasyonlarını genişletmek için bağış toplamaya başladı.



Derneğe yapılan bağışların, Bodrum kıyılarına vuran minik Aylan'ın fotoğrafının yayınlanmasının ardından son 24 saatte 15 kat arttığı bildirilirken, MOAS sözcüsü, daha önce genellikle Almanya ve Orta Avrupa ülkeleriyle sınırlı olan bağışların artık tüm dünyadan geldiğini açıkladı.



Dünyayı yasa boğan göçmen çocuğun fotoğrafı dış basında geniş yankı buldu

Dünyayı yasa boğan göçmen çocuğun fotoğrafı dış basında geniş yankı buldu