Derginin son sayısında 'Kumarbaz' başlığı ile yayınlanan yazıda, "Recep Tayyip Erdoğan geçen yıl, Türkiye'nin halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı olduğunda 'sıradan bir Cumhurbaşkanı' olmayacağı sözünü vermişti. Şimdi, bir kez daha siyasi gelenekten saparak, 7 Haziran'da Adalet ve Kalkınma Partisi'nin meclisteki 12 yıllık çoğunluğunu kaybetmesi ve bir koalisyon hükümeti kurmada başarısız olması ardından, ülkenin modern tarihinde ilk kez olacak şekilde, erken seçimler için çağrı yaptı." ifadesi yer alıyor.



Erdoğan'ın 14 Ağustos'ta, "İster kabul edilsin, ister edilmesin, Türkiye'nin yönetim sistemi fiili olarak değişmiştir" dediğini hatırlatan dergi, Cumhurbaşkanı'nın uzun zamandır değiştirmek istediği anayasayı yeniden yazmanın gereksiz olduğunu ima etmiş olabileceği yorumunu yapıyor.

"SANDIKLARA DÖNMEK KUMAR"

Muhalefet lideri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na hükümet kurma şansını vermeyerek, Erdoğan'ın 'sivil darbe girişmi' iddialarını tetiklediğine vurgu yapan Economist, "Ancak sandıklara dönmek bir kumar. Erdoğan, son seçimlerde partisine doğrudan bir uyarı atışında bulunan seçmenlerin iktidara geri döneceğine ikna olmuş gibi gözüküyor. Ancak anketörler ortada buna dair az bir kanıt görüyor. Bu arada Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan geçici bir birlik hükümeti kurması talep edildi. Kürt yanlısı Halkların Demokratik Partisi hariç muhalefetin büyük bir bölümü bu hükümete katılmayı reddetti." görüşünde bulunuyor.

NYT: Türk yetkililer patriot kararını duyunca mosmor oldu

NYT: Türk yetkililer patriot kararını duyunca mosmor oldu

"BU OYUN YÜZLERCE KİŞİNİN YAŞAMINA MAL OLDU"

Türkiye'deki durumun Kürt bölgelerindeki çatışmalarla karmaşıklaştığına ve bölgesel bağımsızlık savaşçıları ile silahlı kuvvetler arasındaki çatışmaların yüzlerce kişinin yaşamına mal olduğuna vurgu yapılan yazıda, "Bazı belediyeler öz yönetim ilan etti ve seçilmiş belediye başkanları gözaltına alındı. Yetkililer askeri operasyonların gerçekleştirildiği ilçelerde sokağa çıkma yasağı ilan etti ve 100'den fazla bölge 'geçici askeri bölge' ilan edildi." deniliyor.



"ERDOĞAN, MİLLİTEÇİ OYLARI ÇEKMEK İSTERKEN TEPKİ ALDI"

Economist, asker cenazelerindeki tepkilere de dikkat çekerek, "AKP milliyetçi oyları yukarı çekmeyi amaçlarken yakınları ölmüş insanlardan bazıları buna karşı çıktı. Kardeşinin cenazesini kaldıran acılı bir Yarbay, 'Şu güne kadar çözüm diyenler neden şimdi sonuna kadar savaş diyor diye bağırdı." ifadesini kullanıyor.

"BİRÇOK SEÇMEN ERDOĞAN'IN TAVRINDAN RAHATSIZ"

Yazıda Türkiye'nin üslerini IŞİD'e karşı ABD güçlerine açtığı ve operasyonlara başladığı, bir tür geri tepmenin de olası olduğu bu arada ekonominin de durgunlaştığı belirtiliyor.  Economist, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nu kastederek, bir bakanın "Bugün yaşanan kaosların sebebi bu ülkede başkanlık sistemi olmadığı içindir" sözlerini sarf ettiğini hatırlatıyor.



Dergi birçok seçmenin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarzından rahatsız olduğu yorumunu yaparak, "Cumhurbaşkanı'nın büyük boy hırsları ve hükümet kurma sürecine müdahalesi birçok seçmenin canını sıkıyor. Türkler 1 Kasım'da tekrar oy verdiklerinde üzüntülerinden kimi sorumlu tuttuklarını gösterme şansına sahip olacaklar." ifadesi ile yazı son buluyor.

Financial Times: Erdoğan'ın seçim kumarı

Financial Times: Erdoğan'ın seçim kumarı