Avrupa Parlamentosu’nda Ermeni soykırımı tasarısının kabul edildiği saatlerde Ukrayna’nın Kherson şehrindeki Türk lokantası şüphe doğuran bir yangın sonucu kullanılamaz hale geldi. Antalya Restoran adlı lokantanın fanatik Ermenilerce kundaklandığı öne sürüldü.

ERMENİ PARMAĞI

Ankaralı işadamı Ali Rıza Aydın’a ait lokantanın çatısında akşam saatlerinde başlayan yangın kısa sürede büyüdü. Çatının iki ayrı yerinden aynı anda başlayan yangında Ermeni parmağını gündeme getiren bulgulara ulaşıldı.

İTFAİYE SEYRETTİ

Türk çalışanların ihbarına karşın Kherson itfaiyesi yangından 15-20 dakika sonra olay yerine geldi. İddiaya göre, itfaiye ekipleri olaya anında müdahale etmeyip lokantanın kontrollü bir şekilde yanmasını seyretti. İtfaiyeye tepki gösteren Türk çalışanlar kovalarla yangını söndürmeye çalıştı. Yangın sırasında lokantada yemek yiyen çok sayıda müşteri ile 10’a yakın çalışan hızlıca tahliye edildi.


3 SAAT SÜRDÜ

Kundaklama şüphesi yaratan yangın yaklaşık 2-3 saat sürdükten sonra söndürüldü. Stare Kherson adında kafeyi işleten Ermeni vatandaş yangın sonrası işyerini boşaltıp ayrıldı. Ermeni işletmeci, “Yangında zarar gördüm” diye şikayette bulundu. Yangının Ermeni vatandaşa ait kafenin mutfağının tavanından başladığı ve Türk lokantasına sıçradığı belirlendi.

SABOTAJ ŞÜPHESİ

10 yıldır Kherson’da yaşayan lokanta sahibi Ali Rıza Aydın, sabotajdan şüphelendiklerini belirterek, “Yangının başlaması ve yayılması normal gözükmüyor. 150 bin dolar civarında maddi kaybımız var. Ancak tek tesellimiz olay sırasında hem çalışanların hem de müşterilerin zarar görmemiş olması” dedi.



AMİRLERİ DE ERMENİ

Sözcü’ye konuşan Aydın, itfaiyenin görevini yapmadığını ve yangını söndürmediğini iddia etti. Ermenilerin şehirde uzak süredir yaşadığını ve kalabalık bir nüfusu sahip olduğunu belirten Aydın, devletin değişik kademelerinde Ermenilerin görev yaptığını ifade ederek şunları söyledi: “Yangın sonrası itfaiye amirinin de Ermeni olduğu söylendi. İtfaiyenin sorumsuz davranmasına diğer Ukraynalı komşularımız ve vatandaşlar da tanık oldu. Yangından hemen sonra Ermeni vatandaşın tahliye ettiği kafe restoranda tamire başladılar. Komşumuz Ermeni iki yıl önce dükkanı kiraladı ve bize rakip olmak için restoran açtı. İş yapamayınca kışın kapattı ve dükkanı bir ay önce yeniden açtı. İtfaiyenin yangının mangaldan çıktığına ilişkin rapor düzenleyeceği yönünde bize bilgiler geldi.”


"Türkiye, Ermeni Soykırımı yüzünden rezil oldu"

“DEVLET BİZİ KORUSUN”

Lokantasının sözde Ermeni soykırımının 100. yılında kundaklandığından şüphe eden Aydın, “Sözde soykırımın intikamını almak için böyle bir eylem gerçekleştirmiş olmaları kuvvetle ihtimal” dedi. Yangının aşağıdan değil çatı üstü ve çatı arasında iki ayrı noktadan başlamasının “manidar” olduğunu kaydeden Aydın AKP hükümetine şu çağrıda bulundu:“Temennimiz yurt dışında bizim gibi ülkesini temsil eden kişi ve kuruluşlara sabotaj yapılmasını engellemek için devletimizin gerekli girişimlerde bulunması. Hükümet, bizleri ve yatırımlarımızı koruyacak tedbirler alsın. Bugün malımıza, yarın canımıza kastedilebilir. Biz yurtdışında kazandığımız paraları ülkemize getiriyoruz. Bizlere sahip çıkılsın”

AP üyelerinden 1915 olayları kararına tepki

AP üyelerinden 1915 olayları kararına tepki