Afganistan'da temyiz mahkemesi geçen Mart ayında Ferhunde Malikzade'nin Kabil'de bir grup tarafından linç edilmesi olayında rol alan dört erkeğe verilmiş olan idam cezasını bozdu. Yerel medya, idam cezalarının 20'şer yıllık hapis cezalarına çevrildiğini bildiriyor. Kapalı kapılar ardında yapılan duruşmada, genç kadına saldırması için kalabalığı teşvik etmekle suçlanan türbenin bekçisinin de beraat ettiği haberleri geliyor.

"TAŞLI SALDIRIYLA ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ"

28 yaşındaki Ferhunde'nin linç edilmeden önce, cumhurbaşkanlığı sarayına yürüyüş mesafesindeki türbede muska satan bekçiyle tartıştığı belirtilmişti. Tartışma sırasında genç kadın Kur'an'ı yakmakla suçlanmış, çevredeki kalabalık söylenenleri duymuş ve Ferhunde'ye saldırıya geçmişti. Görgü tanıkları ise böyle birşeyin söz konusu olmadığını söylemişti. Taşlı saldırıyla öldürülen Ferhunde'nin bedeni arabayla ezilmiş ve yakılmıştı.



"TALİBAN TÜM KADINLARA BASKI UYGULUYOR"

Kadın hakları örgütleri temyiz mahkemesinin gizli celsede aldığı karara büyük tepki gösterdi. Ferhunde davası için kampanya yürütenlerden Wasjima Frogh, Kabil'deki BBC muhabiri David Loyn'a yaptığı değerlendirmede, "mahkemenin tamamen bir adaletsizlik örneği olduğunu" söyledi ve mahkemenin yalnızca Taliban hareketinin değil, tüm Afgan sisteminin kadınlara baskı uyguladığını ortaya koyduğunu belirtti.

Davada, aralarında polislerin de bulunduğu diğer 8 sanık 16 yıl hapse mahkum edilirken, 18 kişi suçsuz bulunmuştu.

El Kaide'nin Pakistan sorumlusu öldürüldü

El Kaide'nin Pakistan sorumlusu öldürüldü