Türkiye, ABD, Suudi Arabistan ve Katar'ın ortak yürüttüğü "eğit-donat" projesine katılan Suriyeli muhalifler başarısız oldu. Zaten açıldığında da az sayıda katılımcı bulan eğitip-donatma programının ilk birliği Suriye'ye girer girmez rehin alındı. ABD’nin 500 milyon dolar bütçe ayırdığı programa katılıp eğitim alan muhaliflerden 18 kişi, 13 Temmuz'da Suriye içlerine girmek için sınırı geçmişti. Ancak kısa bir süre sonra gelen haber herkesi şoke etti. Suriye'ye gönderilen 18 kişi komutanlarıyla birlikte Nusra Cephesi tarafından alıkonuldu.

Sputnik Türkiye'nin haberine göre; Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci, El Nusra’nın ABD’nin organize ettiği eğit-donat projesinde eğitim gören, Albay Nedim Hasan’ın da aralarında bulunduğu 18 muhalifi, “ABD ile işbirliği yaptığı gerekçesiyle Azez’de tutukladığını” söyleyerek, “Bu kişiler Türkiye’den Suriye’ye dönerken, Azez şehir merkezinde Nusra Cephesi tarafından önleri kesilerek tutuklandı. Tutuklananlar Suriye vatandaşı ve hepsi eğit-donat projesi kapsamında eğitilen kişilerdir. Tutuklananlar kısa bir süre önce ailelerini görmek için Türkiye’ye gitmişlerdi” dedi.

Cevizci, 18 muhalifin nereye götürüldükleri konusunda ise herhangi bir bilgiye sahip olmadıklarını söyledi.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, eğit-donat programı kapsamında yalnızca 60 Suriyelinin eğitime alınabildiğini açıklamıştı.