Kanadalı araştırmacılar, Batı Hudson Körfezinde yaptıkları yeni keşifte ilk kez bir tek yumurta ikizi kutup ayısı bulduklarını bildirdi. Araştırmacılar ayrıca, anne kutup ayılarının kendilerinden olmayan yavruları sahiplendiği ve onları da öz yavrularıyla birlikte beslediği ortaya çıktı. 


DIŞ HABERLER


Kutup ayılarının genellikle 2 ya da 3 yavru doğurduğu ve bu yavruların hepsinin farklı yumurtalardan meydana geldiği biliniyor. 1966 ve 2011 yılları arasında toplamda 4,449 kutup ayısından alınan DNA'ları inceleyen bilim insanları, sadece bir çift DNA'da tek yumurtadan türemiş ikizlere rastladı.

RASTLANTISAL OLMA İHTİMALİ ÇOK DÜŞÜK


DNA örnekleri alındığı 2003 yılında 2 yaşında olan tek yumurta ikizleri, genlerin kromozomlar üzerindeki pozisyonları incelenerek ortaya çıktı. Bu benzerliğin 'rastlantısal' olma ihtimalini de araştıran bilim insanları, bunun sadece 164 milyarda 1 olabileceğinin altını çizdi.

ANNE KUTUP AYILAR EVLAT EDİNİYOR


Araştırmada ortaya çıkan bir diğer 'beklenmedik sonuç' ise, dişi kutup ayılarının kendi doğurmadıkları yavruları 'sahiplenmesi' oldu. Araştırmada tam 6 dişinin, kendinden olmayan kutup ayısı yavrularını 'evlat edindiği' görüldü.

NEDENİ HENÜZ BİLİNMİYOR


Kutup ayılarının 'evlat edinme' vakasına daha önce rastlanmadığı biliniyor. Bu yönelimin arkasındaki gerekçe de henüz ortaya konulabilmiş değil. Çünkü dişi kutup ayıları kendilerinden olmayan bu yavrulara bakarak kendilerinin hayatta kalma şansını azalttıkları gibi, öz yavrularının hayatta kalmasını da zorlaştırıyor. Zira dişi kutup ayıları, üvey yavrulara da süt veriyor.



Bazı araştırmacılar, anne kutup ayılarının bu durumu bilmeden gerçekleştirdiğini söylüyor. Kutup ayılarının biraraya toplandığı bahar ve sonbahar aylarında başıboş yavru kutup ayılarının anneler tarafından toplandığı ileri sürülüyor.

Bir diğer görüşe göre, doğum sırasında ya da doğumdan sonra yavrusunu kaybeden anne kutup ayıları 'annelik içgüdüsüyle' başıboş yavruları sahipleniyor. Bu görüşü ileri süren grup, annelerinden ayrılan yavruların araştırmacılar tarafından görüntülenmek ya da incelenmek üzere gözlemlenen annelerden dünyaya geldiğini iddia ediyor. Ancak araştırma sırasından annelerinden ayrılan yavruların doğum sırasında incelenen yavrular olmadığı , ilk kez üvey anneleriyle oldukları sırada incelendiği belirtiliyor.