Deneyimli gazeteci Patrick Cockburn, Rusya'nın Türk hava sahasını ihlalinin ayrıntılarını aktardığı yazısında, "IŞİD'e karşı ABD öncülüğündeki hava saldırıları, en fazla, Suriyeli Kürt YPG (Halk Savunma Birlikleri) ile işbirliği içinde hareket ederken etkili olmuştu. YPG komutanları hedefin tam koordinatlarını verebiliyordu. Buna rağmen IŞİD güçleri, büyük kayıp verseler de, bir bütün olarak, ABD hava saldırısı tarafından yenilgiye uğratılmadı." ifadelerini kullandı.

YPG DİĞER BÖLGELERİ BİRBİRİNE BAĞLAYABİLİR

Rusya ve Türkiye arasındaki anlaşmazlıkların, Suriye-Türkiye sınırında zaten karmaşık olan durumu daha da karmaşık hale getirdiğini yazan Cockburn, 550 mil uzunluğundaki sınırın yarısının YPG'nin elinde olduğunu belirtiyor. YPG'nin, Fırat'ın batısına ilerleyip IŞİD'in Türkiye'yle son sınırı olan Cerablus'u ele geçirmek için gözdağı verdiğini aktaran yazıda, YPG'nin ayrıca Halep'in kuzeyinde IŞİD ve diğer Suriye muhalefet güçlerine saldırarak Afrin'deki Kürt yerleşim bölgesiyle diğer bölgeleri birbirine bağlayabileceği görüşüne yer veriliyor.

Independent'ta yer alan haberde, ABD hava saldırıları desteğiyle Suriyeli Kürtlerin kontrolü daha da genişlerse, bunun Ankara için bir darbe olacağına vurgu yapılırken, Ankara'nın hala El Kaide'nin parçası Nusra Cephesi ve Ahrar'uş Şam ile ilişkilerini sürdürdüğü iddia ediliyor.

Kerry: Türkiye'nin Rus uçağını düşürmeye hakkı vardı

Kerry: Türkiye'nin Rus uçağını düşürmeye hakkı vardı


"TÜRKİYE ESAD'I DEVİRME GİRİŞİMİNDE BAŞARISIZ OLDU"

"Eğer Türkiye Suriye içinde bir kara saldırısı düzenlerse, bu alanlar Rus uçaklarının faaliyet gösterdiği alanlar olacağı için durum Türkiye için daha riskli olacaktır" diyen Cockburn, Türkiye'nin, dört yıllık Beşar Esad'ı devirme girişiminde başarısız olduğu yorumunu yapıyor.

Rus saldırılarının ardından Türkiye'ye verilen desteğin "retorik" olduğunu savunan Cockburn, yazısını "Erdoğan, Türkiye'ye herhangi bir saldırının Nato'ya saldırı olacağını söylüyor ve 'Rusya'nın birçok konuda işbirliği yaptığı Türkiye gibi bir dostu kaybederse çok şey kaybedeceğini' belirtiyor. Ancak, görünen o ki, en azından Suriye'de, kaybeden Türkiye." ifadeleriyle noktalıyor.

BBC

Financial Times: AB, Erdoğan'ı göçmenler konusunda ikna etmeye çalışacak

Financial Times: AB, Erdoğan'ı göçmenler konusunda ikna etmeye çalışacak