İngiltere Başbakanı David Cameron, Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle dün F-16'lar tarafından düşürülen Rus savaş uçağıyla ilgili olarak, Türkiye'nin hava sahasını koruma hakkına saygı gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

Cameron, Parlamento'nun alt kanadı olan Avam Kamarası'ndaki oturumda bugün yaptığı konuşmada, olayla ilgili durumun henüz tam olarak açıklığa kavuşmadığına vurgu yaparak ''biz kendi hava sahamızı savunuyorsak, Türkiye'nin kendi hava sahasını koruma hakkına da saygı göstermemiz gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Diğer yandan İngiltere Başbakanı, mevkidaşı Başbakan Davutoğlu ile bir telefon görüşmesi yaparak iki ülke arasındaki tansiyonu yükseltmemek adına Ankara'nın Moskova ile doğrudan ilişkilerini korumasını istedi.

Downing Street'den yapılan açıklamada, Ahmet Davutoğlu'nun Cameron'ı arayarak Türkiye'nin Rus savaş jetine karşı hava sahasını savunma eyleminde bulunduğunu aktardığı kaydedildi.

Cameron'dan Rusya ve Türkiye'ye iletişimi sürdürün çağrısı


Başbakan Cameron'ın resmi sözcüsü ise yerel medya toplantısında yaptığı açıklamada, Davutoğlu'nun Rus jetinin Türk hava sahasından çıkması yönünde birkaç defa uyarıldığını aktardığı ve neler yaşandığı konusunda bilgi verdiğini belirtti. Sözcü ''Başbakan Cameron, Türkiye ile Rusya arasında doğrudan bir iletişim olması yönünde Davutoğlu'na çağrıda bulundu'' diye konuştu.

DHA