[caption id="attachment_950838" align="aligncenter" width="670"] Foto: Reuters[/caption]

Suriyeli yetkililer ve yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, IŞİD militanları 2000 yıl önce inşa edildiği düşünülen Palmira antik kentindeki Zafer Takı'nı havaya uçurdu.

IŞİD, daha önce de kentteki iki tarihi eseri havaya uçurmuştu. Londra merkezli, muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları İçin Gözlemevi de yerel kaynakların yıkımı doğruladığını açıklarken, Suriye Müzeler ve Tarihi Eserler Genel Müdürü Maamun Abdulkerim de gelişmeyi doğruladı.

"BU YIKIM SAVAŞ SUÇU"

UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) genel müdürü Irina Bokova, bu yıkımın savaç suçu olduğunu söyleyerek, uluslararası toplumu, IŞİD'in Suriye halkını bilgisinden, kimliğinden ve tarihinden mahrum bırakma çabalarına karşı birlik olmaya çağırdı.

IŞİD Palmira'daki 2000 yıllık Bel Tapınağı'nı havaya uçurdu

IŞİD Palmira'daki 2000 yıllık Bel Tapınağı'nı havaya uçurdu


IŞİD Mayıs ayında Palmira'yı ele geçirmesinin ardından, kent harabelerinden kaçırıldığını söylediği bazı heykellerin parçalanma fotoğraflarını yayımlamıştı. Ağustos ayında Baalşamin tapınağını yıkan IŞİD militanları, Eylül ayı içinde de antik kentteki üç kule mezarı havaya uçurduğunu duyurmuştu.

UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Suriyelilerin Tedmur olarak adlandırdığı Palmira antik kenti, başkent Şam ile ülkenin doğusundaki Deyru'z Zor şehri arasındaki yol üzerinde, stratejik bir bölgede bulunuyor. 2011'de başlayan iç savaş öncesi Palmira'yı her yıl 150 binden fazla turist ziyaret ediyordu.

BBC


"IŞİD militanları aradıkları lüksü bulamayınca örgütten ayrılıyor"



Suriye'de Esad güçlerinden IŞİD kontrolündeki Palmira'ya hava operasyonu

Suriye'de Esad güçlerinden IŞİD kontrolündeki Palmira'ya hava operasyonu