Times'ın ana sayfa manşetinde yer alan habere göre Oxford ve Harvard üniversitelerinden arkeologlar, Ortadoğu'daki tarihi eserlerin IŞİD tarafından yok edilmesine karşı 'dijital' bir mücadele planını başlatıyor.



3D YAZICI İLE YENİDEN İNŞA EDECEKLER

Arkeologların planı, tehlike altındaki tarihi eserleri bölge sakinlerinin de desteğiyle, üç boyutlu fotoğraf makinalarıyla görüntüleyip dijital bir arşiv oluşturmak. Görüntüledikleri eserler IŞİD tarafından yıkılırsa, üç boyutlu yazıcı teknolojisini kullanarak bu yapıtları orijinal tarzına sadık kalarak yeniden üretecekler.

BİNLERCE MAKİNA KULLANILACAK

2 milyon sterlin (yaklaşık 9 milyon TL) bütçe ayrılan proje için, Oxford merkezli Dijital Arkeoloji Enstitüsü (IDA) yetkilileri, amaçlarının binlerce düşük bütçeli 3D fotoğraf makinesiyle Ortadoğu'ya gitmek ve mümkün olduğu kadar çok eserin fotoğrafının çekilmesi için yerel ortakların yardımını temin etmek olduğunu belirtmiş.



HEDEF 2 YILDA 20 MİLYON GÖRÜNTÜ ALMAK

Unesco ile birlikte çalışan Enstitü'nün yılın sonuna kadar 5 milyon görüntü kaydetmeyi hedeflediği belirtilirken, 2017'ye kadar ise 20 milyon görüntü alınmasının hedeflendiği söyleniyor. Haberde Enstitü'nün gelecek ayın başından itibaren Irak'ta, arkeoloji ağları üzerinden, internet bağlantısı imkânı olan yüzlerce 3D fotoğraf makinesi dağıtmaya başlayacağı ifade ediliyor.

Enstitü'nün planlarını Lübnan, İran, Yemen, Afganistan ve Türkiye'nin doğusuna doğru genişletmeyi planladığı bildiriliyor.

ABD: Türk uçakları çok yakında IŞİD'i vuracak

ABD: Türk uçakları çok yakında IŞİD'i vuracak