İtalyan basını, Avrupa Adalet Divanı'nın  İtalya'nın Campania bölgesinde atıkların toplanması konusunda AB kurallarına uymaması nedeni ile İtalya'ya 20 milyon euro para cezası verdiği yazdı. İtalya'nın cezası bununla da bitmedi. Adalet Divanı ayırca İtalya'nın çöp toplama sistemini Avrupa normlarına uygun hale getirmemesi nedeni ile ilave her gün için 120 bin euro ödeme cezası verdi.

Mahkeme İtalya'nın cezasını bir nota ile bildirdi. Notada belirlenen direktiflerin insan sağlığını ve çevreyi korumayı hedeflediği ve ülkelerin buna uyma konusunda sorumlulukları oluduğu hatırlatıdı. İtalya'nın gerekli adımları atması istendi.

Yüksek mahkeme bu konuda ilk cezasını İtalya'ya  Mart 2010'da vermişti. Ancak İtalya'nın yükümlülükleri yerine getirme konusunda istekli olmadığı görüşüne veren mahkeme bu defa da günlük 120 bin euro para cezası kesti. Yüksek Mahkeme, atıkların toplanmasına yönelik 40 milyon euroluk cezaya, İtalya'nın yaptığı temyiz talebini reddetmişti.

Napoli'nin başkent olduğu Campania Bölgesi, 2007'den bu yana çöplerin toplanmaması nedeni ile gündeme geliyor. İtalya Çevre Bakanı Gian Luca Galletti de yaptığı açıkmalada Campania Bölgesi'ni AB'nin dikkatine getirdiği atık planını bir an önce uygulamaya davet etti. Yeni yasaya göre her bölge kendi bölgesinde yaptırım yapacak ve cezaları yeni bölge kendisi ödeyecek.A.A