Monark kelebeği olarak da bilenen kral kelebekleri, her yıl kış aylarını Meksika'daki Michoacan ormanının küçük bir bölümünde toplanarak geçiriyor. Kuzey Amerika'dan 3 bin 200 kilometrelik bir yol kateden kelebeklerin sayıları ise her yıl hızla azalıyor.

Foto: Shutterstock


1993 yılında kışı geçirmek üzere Meksika'ya gelen kelebek sayısının bir milyarın üzerinde olduğunu belirten Amerika Balık ve Vahşi Yaşam Servisi yetkilisi Daniel Ashe, 2013'te bu sayının sadece 33 milyon olduğunu ve kelebeklerin sayısında yaklaşık yüzde 97'lik  bir düşüş yaşandığının altını çiziyor.

Foto: Shutterstock


Ashe, bunun nedenini ise, kral kelebeklerinin en temel besin kaynağı olan ipek otunun giderek artan etkili tarım uygulamaları yüzünden yok olmasına bağlıyor.

Foto: Shutterstock


Beyaz Saray, bu konuda bir mücadele verilmesi gerektiğini söyleyerek, Mayıs ayında kelebekler için bir 'otoban' yapılacağını açıklamıştı.

Foto: Shutterstock


Amerikan'ın kuzey sınırı Minnesota'dan, güney sınırı Teksas'a 2 bin 400 kilometrelik bir rotaya yapılacak olan kelebek yolu için, güzergahta yer alan parklar, bahçeler, ormanlar dahil her yere ipekotu ekilecek.

Foto: Shutterstock


Ashe, kelebeklerin bu yola alışıp takip edeceklerine inandılarını belirtirken, hedeflerinin 2020'de kral kebeklerinin nüfusunu 225 milyona çıkartmak olduğunu kaydetti.