JET krizinin ardından AGİT zirvesinde Türk ve Rusya Dışişleri Bakanları bir araya geldi.  İkilinin görüşmesi uçak krizi sonrasındaki ilk üst düzey görüşme oldu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un kritik görüşmesinin ardından ilk açıklama Davutoğlu'ndan geldi.



'ÖZÜR DİLEMEDİK, BAŞSAĞLIĞI DİLEDİK'

Çavuşoğlu "İlk görüşmede sorunlar aşıldı demek doğru olmaz" dedi.

Belgrad’da AGİT zirvesine katıldıktan sonra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşen Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamasından satırbaşları şöyle:
"İki Dışişleri Bakanlığı’nın olgunluğuna yakışır bir şekilde görüşme tamamlandı.”
“Olayın sıcaklığı sürüyor. Üzüntümüzü dile getirdik. Hayatını kaybeden Rus pilot için başsağlığı diledik.”
“Farklı görüşler olması normal, açıklıkla konuştuk. Diyalog kanallarının açık olması açısından önemli. Eminim duygusallık geçtikten sonra aklıselim kazanır”
“İlk görüşmelerde sorunlar aşıldı demek gerçekçi olmaz. İki taraf da gerginliği tırmandırmak istemiyor. Temennimiz mesnetsiz iddialardan vazgeçmeleri”.
“Rusya'ya karşı aldığımız yaptırım kararı yok."

LAVROV: YENİ BİR ŞEY DUYMADIK



Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından uçak konusunda yeni bir şey duymadığını bildirdi.
Lavrov gazetecilere şu açıklamayı yaptı: "Çavuşoğlu ile ricası üzerine bir araya geldik. Yeni hiçbir şey duymadık. Türk Bakan, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın açıkladığı adımları bir kez daha doğruladı. Tüm normlar çiğnenerek bizim uçağımızın düşürüldüğü ilk günden itibaren söylediklerimizi doğruladık."