Foto: Reuters


Dün akşam Alman Devlet Televizyonu 1.kanalı ARD’de Anne Will’in konuğu olan Merkel, ağırlıklı olarak mülteci sorunun konuşulduğu programda, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine her zaman karşı olduğunu açıkladı. Mülteci krizinin çözümü nedeniyle son zamanlarda Türkiye'nin öneminin arttığı söylemlerine karşın Merkel, “Ben Türkiye’nin üyeliğine hep karşıydım, hala da karşıyım. Bu durumu Cumhurbaşkanı Erdoğan da biliyor” ifadelerini kullandı.

Avrupa'ya mülteci akışının şu anda en çok NATO üyesi olan Türkiye'den geldiğini belirten Merkel, bu durumun kendisi için bir baskı oluşturmadığını belirtti.  Merkel, Türkiye’ye karşı duruşunun, mülteci krizi ve benzeri sorunların Türkiye ile konuşulmasına engel teşkil etmediğini de vurguladı.

"TÜRKİYE SINIRLARI KONTROL EDEMİYORSA..."

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Türkiye’de sayıları 2,5 milyonu bulan mültecilerle ilgili çok kez Türkiye’nin yaptıkları üzerine konuştuğunu aktaran Merkel, "Türkiye birden bire sınırlarından geçişi kontrol edemiyorsa, bu durumun tabiki konuşulması gerekir” dedi. “Bizim karşılıklı olarak birbirimize ihtiyacımız var. Belki siz benim bu durumu pazarlık konusu yaptığımı ima ediyorsunuz ama, ben mülteci sorunun çözümü konusunda herkesle konuşulması gerektiğini düşünüyorum" açıklamasını yapan Merkel,  Türkiye’ye destek olunarak mültecilerin durumunun düzeltilmesinin herkesin yararına olacağının altını çizdi.

DHA

Merkel ve Hollande'den ortak çağrı

Merkel ve Hollande'den ortak çağrı